«Вони придумують міфи й самі з ними борються» ‒ Ільмі Умеров

Слідчі Федеральної служби безпеки Росії вважають фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» творцями шаріатського суду (суд, який діє на основі норм Ісламу ‒ КР) на території півострова. Про це повідомив кримський журналіст Шевкет Наматуллаєв. Російські силовики стверджують, що цей суд виніс вирок Муфтію Криму Еміралі Аблаєву за зраду мусульман Криму і підтримку Росії.

На думку активіста кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова, подібні заяви ‒ вигадка ФСБ.

Вони придумують міфи. Потім самі в це починають вірити. Потім з цим героїчно борються. Потім доповідають про вжиті заходи й про результати ‒ побороли. Потім зарплата, премії, звання, відпустки… І статистика в порядку. А якщо серйозно, безвідповідальність і безкарність в так званих правоохоронних органах веде до того, що абсолютно невинні люди отримують реальні терміни за нескоєні злочини. Звичайно, ніякого шаріатського суду ніхто не створював. Так само як фігуранти так званої «справи Хізб ут-Тахрір» не готували захоплення влади в Росії.

Ільмі Умеров

Активіст об’єднання «Кримська солідарність» Сервер Мустафаєв вважає подібні звинувачення на адресу фігурантів ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» смішними.

‒ Побачив інформацію про це у Фейсбуці й скажу, м’яко кажучи, посміхнувся. Але взагалі не знаю, звідки до такого дійшли, і, можливо, це взагалі фейк.

Учасниця об’єднання «Кримська солідарність», дружина кримського правозахисника, фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Еміра-Усеїна Куку Мер’єм не розуміє, як російські слідчі збираються доводити версію про нібито організацію шаріатського суду в Криму.

‒ Засекречені свідки дали свідчення, що наші чоловіки заснували шаріатський суд, який нібито виніс вирок муфтію. Мені цікаво дізнатися, як це твердження доводитиметься. Думаю, що це чергова вигадка, на зразок захоплення влади і тероризму. Нехай ті люди, які зважилися виступити на стороні звинувачення проти наших чоловіків, знають, що ми, наші діти й наш народ ніколи цього не забудемо. Як вони з цим вантажем житимуть далі? Я впевнена, що ці труднощі тільки згуртовують наш народ у боротьбі за свої права.

Мер'єм Куку

За словами Мер’єм Куку, новина про те, що російських силовиків підтримує заступник кримського муфтія Айдер Ісмаїлов, не стала для неї несподіванкою.

Мер’єм Куку

‒ 2014 року муфтій оголосив, що всіх кримських татар, незалежно від поглядів, він захищатиме. Однак через деякий час стало відомо, що муфтіят подав до ФСБ списки тих, хто, на думку муфтіяту, є членами екстремістських і терористичних організацій і кого потрібно знешкодити. Нагадаю, що серед інших до таких зарахований і Меджліс кримських татар. Як може виступати свідком у ялтинській «справі Хізб ут-Тахрір» представник муфтіяту? Невже вони не розуміють, що цими діями вони докладають руку до ув’язнення батьків 12-ти дітей? Це тільки в ялтинській справі.

Учасниця об’єднання «Кримська солідарність» Фатма Ісмаїлова підкреслює, що створити шаріатський суд в немусульманській державі просто неможливо.

‒ Винесення рішення слідчими ФСБ щодо фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» про те, що вони нібито є творцями шаріатського суду в Криму, чути більш ніж дивно. Хотілося б, в першу чергу, почути підстави цього «рішення». І людина, яка знається на Ісламі, знає його історію, канони й принципи, ніколи б не ухвалила такого рішення, оскільки це просто нереально, перебуваючи в немусульманській державі, проголосити себе шаріатським суддею. І також, якщо людину обізвали такою, це не означає, що вона такою є.

Фатма Ісмаїлова з сином Фатіхом

Фазил Амзаєв, голова інформаційного офісу «Хізб ут-Тахрір» в Україні, відзначає, що члени цієї міжнародної організації ніколи не ставили собі за мету створення шаріатських судів.

Фазил Амзаєв

‒ Будь-які спроби приписати «Хізб ут-Тахрір» організацію так званих шаріатських судів на території Криму, України, РФ або інших країн ісламського світу або Європи безпідставні. І це через те, що шаріатський суд не має нічого спільного з тим, що показують у ЗМІ, і тим більше з тим, що походить від ФСБ. Судочинство в Ісламі не встановлюється в якомусь окремому районі, місті, селі чи приватному домоволодінні. Судочинство ‒ це частина ісламської системи правління, яке може бути встановлене тільки в масштабах цілої держави. Суддя в Ісламі ‒ це той, хто призначений таким з боку правителя держави. Самосуд і так звані «суди Лінча» заборонені в Ісламі. Ісламський шаріат більше ніж 14 століть тому встановив високі стандарти правосуддя, у той час як у всьому світі, включаючи Росію і Європу, щосили практикувався самосуд. Якщо інформація про звинувачення в організації шаріатського суду обвинуваченим у членстві в «Хізб ут-Тахрір» не є фейком, то, без сумніву, ми станемо свідками коктейлю з прихованих свідків, сумнівних експертиз і фривольних умовиводів звинувачення. Але для будь-якої розсудливої людини завжди буде зрозуміло, що те, що нам належить побачити в черговому «військовому суді», ‒ не більше ніж плід хворої уяви так званих слідчих і прокурорів.

Нагадаємо, що фігуранти ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою з квітня 2016 року. Перших чотирьох обвинувачених ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них ‒ член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії.

Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» 2003 року, додавши до списку 15 об’єднань, названих «терористичними».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *