«Диверсанти» за розкладом: як ФСБ ловить українських «агентів» у Криму

15 серпня ФСБ Росії повідомила про затримання чергового «українського диверсанта» в Криму. За словами російських силовиків, вони схопили «агента СБУ» Геннадія Лимешка, коли він нібито намагався пошкодити лінію електропередач у районі Судака. ФСБ також звинувачує Лимешка в тому, що він планував «створити умови для обвалення гірських порід з метою перекрити» судацьку трасу, підпалити лісові масиви та один з об’єктів комунального господарства в районі селища Рибальське. У Геннадія Лимешка знайшли гранату, дві тротилові шашки, ємності з горючою сумішшю, пилку, мотузку та український паспорт. Його заарештували на 2 місяці. У Службі безпеки України назвали повідомлення ФСБ «черговою провокацією», «фейковою новиною» та спробою відвернути кримчан від невдач окупаційної влади.

​Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж називає затримання нового «диверсанта» в Криму диверсією з боку самої Росії.

Микола Маломуж

​‒ Очевидно, ФСБ давно готувала цю провокацію й просто шукала відповідну жертву в особі чергового учасника АТО. За ним якийсь час стежили, а при перетині адміністративного кордону (з Кримом ‒ КР) затримали. Сценарій затримання «українських диверсантів» у ФСБ не змінюється ‒ Росія використовує це для тиску на Україну, нібито це країна-терорист, і з нею не можна домовлятися. Сама акція виглядає примітивно й не витримує ніякої критики: підпилювати опори ЛЕП ручною пилкою могли в Першу або Другу світову війну, а сам «диверсант» на відео явно повторює завчений текст за вказівкою. Якби Україна пішла на таке, це була б робота проти самої себе. Провокація спрацьована грубо й розрахована на довірливих громадян.

Микола Маломуж

Микола Маломуж вважає, що перед ФСБ стоїть завдання регулярно показувати кримчанам і росіянам, що Україна ‒ це ворог, а, з іншого боку, виправдовувати «закручування гайок» в Криму.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що арсенал, нібито знайдений у затриманого в Криму українського «диверсанта», не витримує критики.

Олег Жданов, військовий експерт

​‒ Виконати ті завдання, які нібито поставлені Геннадію Лимешку, за допомогою знайдених у нього засобів, неможливо. У нього не виявилося ні дистанційних детонаторів, ні радіокерованих зарядів, а кількість вибухівки для кам’яного обвалу має бути значно більшою, як і горючої речовини для організації підпалів. Тобто це просто дитячі забавки ‒ з таким арсеналом іти на диверсію. ФСБ не боїться влаштовувати примітивні провокації, оскільки слідство та суд у них в кишені, хоча процеси над попередніми «диверсантами», як ми знаємо, закінчилися вироками, які не пов’язані з підривною та диверсійною діяльністю. Втім, глядачі російського ТБ, швидше за все, сприйматимуть усе за чисту монету.

Олег Жданов

Політолог Олексій Гарань переконаний, що Росія не буде повідомляти про нову «диверсію» України на весь світ.

‒ На міжнародній арені це навряд чи буде мати якесь значення, оскільки всі знають, що відбувається в Криму й що таке ФСБ. А ось на внутрішньому фронті, для власних громадян використовувати чергову «диверсію» дуже навіть зручно ‒ для створення атмосфери підозріливості, дискредитації України, виправдання провалів російської влади Криму, зокрема, з електропостачанням. Так роблять в усіх авторитарних країнах ‒ шукають зовнішніх ворогів. Тому без нагальної потреби українцям краще утриматися від поїздок до Криму, оскільки будь-хто може стати жертвою провокації.

Олексій Гарань, політолог, історик

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *