Полювання на пенсіонерів: за що в Криму затримують літніх людей?

8 серпня 76-річний кримськотатарський активіст Сервер Караметов вийшов на одиночний пікет біля будівлі підконтрольного Росії Верховного суду Криму на підтримку політв’язня Ахтема Чийгоза. Кілька поліцейських затримали старого, який страждає на хворобу Паркінсона, а суд згодом заарештував його на 10 діб та оштрафував на 10 тисяч рублів.

Сервер Караметов

​12 серпня з одиночними пікетами на підтримку Сервера Караметова вийшли як мінімум п’ятеро літніх кримських татар. Пікети відбувалися біля підконтрольних Росії Верховного суду Криму, Київського районного суду, міськради Сімферополя, Радміну Криму та управління МВС Росії в кримській столиці. Всіх активістів затримали й забрали до найближчих відділень поліції, після чого відпустили.

​Кримський юрист Ліля Гемеджі, яка захищає літніх кримськотатарських активістів, розповідає, як потрапила до російської поліції мало не як порушниця.

‒ Мене викликали на допомогу молодому чоловікові, який знімав одиночний пікет і тим самим звернув на себе увагу поліцейських. Я пояснила їм, що ніяких незаконних дій в зйомці пікету немає, і його відпустили. У той же час повз нас вели Решата Емірсуюнова, який впізнав мене як правозахисницю та попросив захищати його інтереси. В результаті поліцейські не випускали з відділення нас обох, оголосивши, що ми затримані. Я викликала іншого адвоката, і в підсумку нам вдалося уникнути подальших зловживань з боку поліцейських. В іншому випадку Ярікул Давлатов спеціально став подалі від Верховного суду, але його все одно звинуватили в порушенні федерального закону, хоча межі цієї будівлі точно визначити неможливо. Подальші суди показали, що ми маємо справу з цинічними репресіями проти літніх кримськотатарських активістів.

Ліля Гемеджі

На думку члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва, російська влада Криму так жорстко реагує на поодинокі пікети людей похилого віку, тому що відчуває небезпеку в особі активістів.

Ескендер Барієв

​‒ Окупанти бояться цих літніх людей, оскільки вони мають за своїми плечима величезний досвід національного руху й ненасильницької боротьби. Таких активістів не можна просто так залякати, тому росіяни намагаються їх нейтралізувати, щоб кримчани не бачили протестів і незгодних в принципі. Але за цими поважними кримськими татарами стоять десятки й сотні тисяч людей ‒ цей факт не скасувати ніякими штрафами та арештами. До того ж у підконтрольних Росії ЗМІ показали сюжет про те, що Сервера Караметова нібито підставили «лиходії з забороненого Меджлісу». Це примітивна пропаганда, якій не повірить переважна більшість кримських татар, але на необізнаних кримчанах вона, можливо, спрацює.

Ескендер Барієв

​Ескендер Барієв зазначає, що зовсім недавно Сервер Караметов проводив одиночний пікет біля Адміністрації президента України в Києві, де до нього не виникло жодних претензій з боку правоохоронців.

Координатор громадського об’єднання «Кримська солідарність» Дилявер Меметов впевнений, що присуджені активістам штрафи вдасться виплатити тільки колективно і, таким чином, висловити протест російській владі.

Дилявер Меметов

​‒ Ми почали збирати гроші на оплату штрафу для Сервера Караметова та інших активістів за допомогою «Кримського марафону». Його учасники фотографуються з десятирубльовими монетами для соціальних мереж, а потім потрібну суму принесуть російському суду в відрах. Якщо кожен кримський татарин візьме участь, то ми покажемо, що це справа не однієї людини, а цілого народу. Звичайно, приєднатися до акції можуть всі охочі, і ми отримали безліч звернень від росіян, від українців з багатьох країн світу.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *