У Криму як на війні: чому Росія перетворює півострів на військовий табір

«Права людини й російська мілітаризація Криму: наслідки та небезпеки» ‒ так називається 42-сторінкова доповідь, яку в Києві оприлюднила Кримська правозахисна група. У першій частині документа йдеться про злочини російських військових і членів збройних формувань на анексованому півострові. Правозахисники стверджують, що у кримчан немає можливості захиститися від їхніх дій. Друга частина документу присвячена правам дітей. За інформацією авторів доповіді, неповнолітні в Криму стали жертвами пропаганди й заручниками мілітаризації освіти.

​Експерт Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова стверджує, що підконтрольна Кремлю влада Криму спирається не стільки на російських військових, скільки на парамілітарні угруповання.

Ірина Сєдова

‒ Постійне переміщення військової техніки Кримом створює безліч ДТП, в яких страждають місцеві жителі та їхнє майно. Окрім того, це працює як залякування і налаштовує на війну. Однак якщо російські військові хоча б намагаються дотримуватися своїх же законів, то парамілітарні утворення знаходяться поза законом. У них є найчастіше військова техніка, обмундирування, штаби, але притягнути до відповідальності такі угруповання можна, тільки якщо вони здійснять злочин. А коли держава сама зацікавлена в такому злочині, відповідальність не настає зовсім: наприклад, кадрових військових відбирати власність або бити журналістів не пошлеш, а козаків, так звану «самооборону» ‒ запросто. Потім можна вдавати, що їх не можливо знайти й покарати, що вони розчинилися в повітрі.

Ірина Сєдова

Ірина Сєдова наводить у приклад випадок у Щолкіному, коли козаки побили місцевого жителя, однак російські силовики просто розняли сторони й відмовилися взяти заяву від потерпілого кримчанина. Проте правозахисниця радить намагатися притягнути злочинців до відповідальності за де-факто чинними в Криму законами, але відразу ж збирати документи для позову до Європейського суду з прав людини, щоб отримати матеріальну компенсацію.

Політолог, директор українського Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала констатує, що Росія в анексованому Криму найбільш повно реалізує сценарій «обложеної фортеці».

Віталій Бала

‒ Окупанти роблять все, щоб якомога швидше знищити всі зв’язки Криму з Україною. Для цього вони зокрема використовують мобілізаційний сценарій, підтримують певний рівень агресії за допомогою пропаганди, так що людьми стає легше маніпулювати. Найстрашніше, що росіяни поширюють мобілізацію також на дітей, від яких теж чекають ненависті на адресу України й готовності зі зброєю в руках стати на сторону окупантів.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


В руках автомат: у Севастополі провели концерт в день «возз'єднання» Криму з Росією



Share this video

0:01:19



0:00:00
/0:01:19






Завантажити на комп'ютер

Ірина Сєдова зазначає, що мілітаризація освіти в Криму поставлена на потік.

‒ Якщо держава на своїй території готує дітей і підлітків до майбутньої війни, то з точки зору міжнародного права тут немає нічого протизаконного. Те ж саме на окупованій території ‒ військовий злочин, яким має займатися міжнародний трибунал. Саме тому ми збираємо докази подібних зловживань росіян у Криму. Школярам влаштовують збирання-розбирання автоматів, майже кожен місяць організовують театралізовані вистави на військову тему, створили навіть «Юнармію» ‒ дитяче парамілітарне угруповання. Це не самодіяльність, а робота за програмою «військово-патріотичного виховання» Міністерства освіти Росії. Я б порадила кримським батькам стежити, щоб їхні діти не брали участі в подібному.

Психолог Лариса Волошина називає вплив пропаганди на дитячу психіку особливо руйнівним.

Лариса Волошина

‒ Окупанти діють за класичною схемою ‒ підміняють агресію нібито необхідністю захисту. Для дітей створюється ілюзорна, помилкова картинка, де справжні причини того, що відбувається підміняються фіктивними. Дітям дають зрозуміти, що вони знаходяться в оточенні ворогів, що вони мають тісніше згуртуватися для оборони свого дому. Бойовики з Донбасу, представники так званої «самооборони» ходять у школи й розповідають про свої злочини, як про героїчні вчинки. Досвід нацистської Німеччини показав, що закладені в дитинстві пропагандистські конструкції людина може пронести через все життя. Навіть більше, накопичені в свідомості суперечності не дають сформуватися нормальній дорослій особистості. Це психологічна м’ясорубка з далекосяжними наслідками.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

У матеріалі використовується термінологія, прийнятна на анексованому Росією півострові

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *