Президент України та Міністр оборони США обговорили питання зміцнення військового співробітництва




Президент України Петро Порошенко та Міністр оборони США Джеймс Меттіс під час зустрічі обговорили питання поглиблення співпраці двох держав у оборонній сфері. Про це Глава держави повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ у Києві.

«Сьогодні ми продовжили обговорення і питання про оборонну допомогу Україні, про зміцнення існуючого рівня військового співробітництва», – сказав він.

Петро Порошенко висловив вдячність американським партнерам за ефективну військову допомогу, яку Україна отримувала з перших хвилин агресії. «Ми дуже задоволені співпрацею по рівню підготовки українських фахівців, допомогу радниками в реформуванні сектору оборони і безпеки», – також зазначив він.

«Ми домовились про розширення цієї співпраці і переведення її вже на оперативний рівень співпраці в рамках трансатлантичного співробітництва, в рамках трастових фондів НАТО, співпраці в рамках протидії кіберзлочинності і багатьох інших позиціях», – повідомив Президент.

Глава держави наголосив, що Україна добровільно позбавилася від третього в світі арсеналу ядерної зброї, тож очікує на підтримку країн-партнерів у захисті свого суверенітету та територіальної цілісності.

«Ми чітко виконуємо взяті на себе зобов’язання і для нас надзвичайно важливо, щоб безпекові гарантії, які отримала Україна в рамках Будапештського меморандуму також були здійснені», – сказав він.

Окремо Петро Порошенко висловив підтримку стратегії США щодо Афганістану, нещодавно проголошеної Президентом Трампом. «Я підтвердив готовність України зробити внесок в реалізацію цієї стратегії в інтересах миру і безпеки», – констатував Президент.

Глава держави подякував Міністру оборони США за візит і участь у параді з нагоди Дня незалежності України його та американських військових. «Це позиція справжнього друга України, за що я надзвичайно вдячний», – сказав він.

Джеймс Меттіс зі свого боку нагадав, що ще у липні Державний секретар США Рекс Тіллерсон заявив, що США будуть наполягати на відновленні територіальної цілісності України та гарантуванні безпеки всіх її громадян, незалежно від національності, етнічного походження чи релігійних переконань.

«Ми у США звичайно розуміємо стратегічні виклики, які виникають разом з російською агресією. Ми вимагаємо дотримання широко прийнятих міжнародних норм для того, щоб не порушувати стан стабільності, який був створений після другої світової війни», – наголосив Міністр оборони США.

«Ми і далі зобов’язуємося надавати вам допомогу у ваших зусиллях із захисту вашої країни та народу України», – додав він.

Джеймс Меттіс також висловив підтримку зусиль України, спрямованих на реформування оборонного, безпекового сектору у відповідності до міжнародних стандартів, завдяки чому її Збройні Сили стають більш ефективними і кращими захисниками народу України.

«Ми очікуємо повної імплементації стандартів НАТО паралельно з відсіччю, яка дається в рамках конфлікту», – зазначив Міністр оборони.

«Існує 25-річна історія стосунків між Україною та НАТО на основі принципів спільних цінностей. Ми сподіваємося на продовження цієї співпраці в світлі вашої зустрічі з Президентом Трампом у Білому домі», – також зауважив він.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *