Історія Дмитра. Не довіряй хибним обіцянкам!

«Легальна робота в Польщі. Можна без знання мови та досвіду роботи. Заробітна плата до 10 000 гривень на тиждень»

«Робота для дівчат! Працевлаштування в сфері сервісу! Досвід роботи не обов’язковий. Заробітна плата від 50 000 на місяць»

Чи помічали ви такі оголошення? Напевно, ви зустрічали їх у міському транспорті, на вулицях, у газетах, які пропонують працевлаштування. Що ж криється за цими привабливими пропозиціями про працевлаштування?

Торговці людьми не люблять відкритої інформації про себе, і ми не побачимо оголошень: «Продаємо жінок у сексуальне рабство», «На роботі ми примушуємо працювати за воду та їжу». Але побачимо багато запрошень на гарну, вигідну роботу без спеціальних навичок. Пропозиції злочинців приховані.

Дмитро з Харківської області проживав із мамою та бабусею. Матеріальне становище родини було не дуже. Хлопець мав середню спеціальну та вищу освіту та досвід роботи на заводі. Але заробіток був дуже маленький, що не дозволяло йому створити власну сім’ю та забезпечити маму й бабусю.

Після тривалого пошуку роботи, хлопець із товаришем натрапив на оголошення в місті, де пропонувалася добре оплачувана робота за кордоном, як потім з’ясувалось, у Литві.

Хлопці зв’язалися з роботодавцем. Це була жінка, яка розмовляла з акцентом. Вона запросила їх на співбесіду. За обіцянками це була високооплачувана робота (1100 доларів США на місяць) у будівельній галузі, з добрими умовами проживання. Така пропозиція підійшла хлопцям, і вони погодились.

До місця призначення Дмитра транспортували автобусом. Разом із ним було близько 9 хлопців, яких також завербували. На кордоні в них забрали паспорти під виглядом необхідності показати документи на кордоні, та не віддали – спочатку обіцяли повернути паспорти, коли приїдуть, потім – після офіційного працевлаштування.

На місці призначення виявилося, що будівництво відбувається на великій території, яка огороджена, всюди виставлені охоронці. Чоловік працював надмірну кількість годин за їжу та сигарети. Під час трудової експлуатації для контролю чоловіка було застосовано психологічне насильство, погрози. Постійно давались обіцянки, які не виконувалися, за огороджену територію не випускали. Подібна ситуація тривала 3 місяці.

Наприкінці роботи хлопцю та його товаришу видали по 200 доларів, чого не вистачало навіть на квиток додому, тому їм прийшлося купити квиток до Польщі й там зв’язуватися з родичами – щоб ті допомогли їм дістатись додому.

Чоловікам частіше за все пропонують роботу на будівництві, у сільському господарстві, дівчатам – адміністраторами, прибиральницями, доглядальницями тощо.

Вербування в тенета торговців людьми відбувається найрізноманітнішими шляхами: через засоби масової інформації, інтернет, шлюбні агенції, програми з обміну й навіть через особисті контакти (друзі, знайомі, родичі).

Але найчастіше вербування відбувається через оголошення в газетах, які пропонують можливість учитися й працювати, адже це найпростіша діюча форма заманювання.

Що ж потрібно знати для того, щоб відрізнити потенційно небезпечні оголошення про роботу або навчання? Це легко зробити, якщо бути уважним і звертати увагу на кілька моментів, які ми розглянемо нижче.

 

Отже, ось які можуть бути загальні риси в сумнівних оголошень:

• Пропонується послуга швидкого виконання («швидко знаходимо роботу», «терміново шукаємо дівчат» і т.п.). Цікаво відзначити, що такі оголошення нерідко повторюються та містять нагадування, що все робиться швидко.

• Звертається увага на надійність. Зазвичай тільки пишуть, що все легально, надійно, але більше інформації про це не надається («пропонуємо легальну роботу», «надійне агентство організовує відбір на роботу в будинках моделей», «гарантуємо роботу» тощо).

• Зберігається анонімність. Зазвичай публікується мобільний телефон, де вказано, що дзвінки не приймаються, а лише повідомлення й тільки в конкретний час. Електронну пошту часто створюють на безкоштовних сайтах (hotmail.соm, уаhoo.соm, gmail.соm). Для надсилання анкет або плати за послуги вказують абонентську скриньку, а не конкретну адресу.

• Заманюють високою заробітною платою. Коли оголошують, що є можливість заробити більше грошей, ніж у середньому в рідній країні, це підвищує ймовірність того, що тут може бути прихована небезпека.

• На всі питання відповідають «так». Під час телефонної розмови відповідають, що «знайдуть нічліг», «дозволять заплатити після отримання заробітної плати», «проблем зазвичай не виникає».

• Невеликі вимоги до освіти та професійних навичок. Такі слова, як «освіта необов’язкова», «навчання на місці», «легко освоювана робота» також повинні викликати підозри: чи не намагається людина будь-якими способами заманити потенційних жертв?

• Зустрічі призначаються на вулиці. У телефонній розмові той, хто дав оголошення, часто вибирає для зустрічі публічні місця: бари, кафе, вулицю тощо;

• Не потрібні навички володіння іноземною мовою. Якщо людина відправляється в іншу країну на роботу, не знаючи іноземної мови, вона автоматично стає залежною від кого-небудь, наприклад, від того, хто буде їй перекладати.

Не довіряйте сумнівним оголошенням! Будьте уважні, бережіть себе та своїх близьких!
За консультацією звертайтесь до проекту з протидії торгівлі людьми
за телефонами 050-30-00-449, 067-56-77-367
або за адресою ст. м. Холодна Гора, Григорівське шосе, 30.

Або пишіть на електронну адресу: stoptrafficking@ukr.net

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *