Керівникам міст і районів наданні доручення із забезпечення прав дітей …

Керівникам міст і районів наданні доручення із забезпечення прав дітей вразливих категорій

Основні пріоритети державної політики у забезпеченні прав дітей розглянули сьогодні на засіданні колегії облдержадміністрації.

Спікером цього питання виступила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Раїса Родіна.

Вона зазначила, що на Луганщини проводиться певна робота щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, у 2016-2017 роках на сімейні форми виховання влаштовано
353 дитини, з них усиновлено – 59, на виховання в сім’ї опікунів, піклувальників – 247, влаштовано в дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї – 47.

Крім цього, в області функціонує 14 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 81 дитина, та 88 прийомних сімей – 158 дітей.

З тимчасово непідконтрольної українській владі території області переміщено два дитячих будинки сімейного типу та п’ять прийомних сімей, в яких виховується 23 дитини.

У 2016-2017 роках дитячі будинки створені у Попаснянському районі, у містах Лисичанськ і Рубіжне, а прийомні сім’ї – у Новопсковському, Сватівському, Кремінському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах.

Високий показник влаштування дітей до сімейних форм виховання у Сватівському районі – 96 %, Марківському і м. Рубіжному – 92 %.

Слід зазначити, що у 2017 році 159 дітей, позбавлені батьківського піклування та стали сиротами при живих батьках, з них влаштовано в сім’ї громадян України – 100, до інтернатних закладів – 19. У Марківському, Новопсковському та Сватівському районах всі діти, яким встановлено відповідний статус, влаштовані в сім’ї.

За словами доповідача, за минулі півтора року щодо 238 дітей батьки були позбавлені батьківських прав, 18 дітей відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав.

На цей час на обліку служб у справах дітей перебуває 328 дітей, які знаходяться в складних життєвих обставинах. При цьому майже 92 % з них проживають в сім’ях, в яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.

322 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, з яких у віці від 6 до 17 років – 295 дітей, перебувають на обліку в районах та містах області для усиновлення.

Службою у справах дітей проводяться профілактична робота по попередженню правопорушень. Так, за півроку поточного року обстежено 675 сімей, за невиконання батьківських обов’язків попереджено 328 батьків, з них ініційовано притягнення до відповідальності 169.
Проведено 257 профілактичних рейдів, в ході яких вилучено з несприятливого оточення 14 дітей.

У 2018 році заплановано проведення експерименту зі створення п’яти патронатних сімей у 5 територіях області (Біловодському, Марківському, Попаснянському, Новопсковському районах та в м. Рубіжному).

Також проводиться робота щодо повернення неповнолітніх з території Російської Федерації. На сьогоднішній день на територію України повернуто 20 дітей, ще відносно 35 ведеться робота по відновленню документів, встановлення опіки, піклування або усиновлення.

Особливої уваги та підтримки потребують діти, які прибули з тимчасово окупованих територій. На цей час в області проживають 92 дитини-сироти та позбавлених батьківського піклування, 38 – без законних представників. Всі ці діти знаходяться під контролем місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, і вони в повному обсязі виконують повноваження органу опіки та піклування в питаннях соціального захисту.

Зазначимо, що на підконтрольній українській владі території області проживає 108415 дітей, з них 1451 дитина має статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 1,2 % від загальної кількості дитячого населення. 1041 дитина проживає в сім’ях опікунів та піклувальників.

Керівникам міст і районів області надано доручення взяти під особистий контроль питання захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Також вирішити питання щодо створення секторів опіки та піклування в складі служб у справах дітей Білокуракинської та Новопсковської райдержадміністрацій.

Вжити заходів щодо розвитку наставництва для дітей вразливої категорії, які перебувають в інтернатних закладах.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *