Закупівля Генеральною прокуратурою транспортних засобів була проведена у повній відповідності до чинного законодавства України

У зв’язку із поширенням інформації у засобах масової інформації стосовно проведення аукціонів щодо закупівлі нових легкових автомобілів Генеральною прокуратурою повідомляємо про наступне.

Конституцією України в частині, якою визначено функції, організацію та порядок діяльності органів прокуратури України, а саме абз. 1 ч. 3 ст. 131-1 Конституції України, передбачено, що організація та порядок діяльності прокуратури України визначається законом.

Враховуючи зазначене та виходячи з положень ст. 4 Закону України «Про прокуратуру», в якій наголошено, що організація та діяльність прокуратури, статус прокурорів визначаються Конституцією України, цим та іншими законами України, чинними міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, Генеральною прокуратурою України як органом прокуратури вищого рівня, де на правах самостійного структурного підрозділу, без статусу окремої юридичної особи утворено Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, а також у повній відповідності нормам Закону України «Про публічні закупівлі» було оголошено відкриті торги на закупівлю 15-ти легкових автомобілів.

Поряд з цим ст. 91 Закону України «Про прокуратуру» визначено, що органи прокуратури забезпечуються транспортними і матеріально-технічними засобами у порядку, затвердженому наказом Генеральної прокуратури України від 18.11.2016 № 387, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 30.11.2016 № 1548/29678.

Разом з тим, слід зазначити, що видатки на придбання легкових автомобілів для виконання функцій органів прокуратури також затверджені у Державному бюджеті України на 2017 рік, а також враховувати те, що в разі виникнення суперечностей норм підзаконного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання державних коштів» – нормам закону (Закони України «Про прокуратуру» та «Про публічні закупівлі») слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Ураховуючи вищезазначене, закупівля 15-ти легкових автомобілів очікуваною вартістю 9 млн 560 тис гривень була оголошена та проведена у повній відповідності до норм чинного законодавства України, а інформація про це розміщена в системі публічних закупівель «ProZorro».

Окрім того, щодо закупівлі Генеральною прокуратурою транспортних засобів, що привернули особливу увагу окремих засобів масової інформації, а саме 2 автомобілів марки «Toyota Land Cruiser 150 Prado 2.8 Comfort», повідомляємо, що вказані авто призначалися і будуть направлені в прокуратури, що знаходяться у зоні проведення АТО, – Донецької та Луганської областей.

Що стосується автомобілів марки «Toyota Corolla», то вони призначалися для забезпечення транспортними засобами співробітників новостворених органів прокурорського самоврядування – Ради прокурорів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, а також працівників регіональних прокуратур, де закупівля транспортних засобів здійснювалась на початку 2013 року в обмеженій кількості.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *