Севастополь: із Дня знань у день протестів

1 вересня севастопольські активісти мають намір провести мітинг на центральній площі міста ‒ площі Нахімова. Так вони протестують проти дій уряду, який забирає у містян їхні земельні ділянки. Цю акцію чиновники відмовилися узгоджувати, але громадські активісти все ж вирішили вийти на вулицю.

Як повідомляє тимчасовий виконувач обов’язків губернатора Севастополя Дмитро Овсянников, щодо питання вилучення земельних ділянок міська адміністрація подала приблизно 3800 позовів. Відповідачами у них виступають люди, які отримали землю переважно в період перебування при владі Севастополя Сергія Куніцина та Володимира Казаріна.

Чиновники стверджують, що городяни отримали землю незаконно через низку підстав: або ділянки виділив некомпетентний орган, або вони перебувають у межах природної території, що особливо охороняється, або подані на перевірку документи виявилися підробленими. Активісти ж впевнені в тому, що оформлені при українській владі документи не повинні переглядатися ‒ згідно з нормами 6 федерального конституційного закону Росії.

Дмитро Овсянников, який дотримувався до недавнього часу режиму індивідуальної тиші, вступив у перепалку з активістами на зустрічі з виборцями. Цей діалог був спровокований, імовірно, недавнім візитом до міста президента Росії Володимира Путіна, увагу якого привернули «земельні активісти».




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


У Севастополі вийшли на пікети за збереження права на землю



Share this video

0:00:43



0:00:00
/0:00:43






Завантажити на комп'ютер

Готують кримінальну справу?

Організатором майбутнього мітингу, який активісти охрестили «всенародним», виступає проросійський активіст Ленур Усманов. Він організовував і більшість попередніх акцій, а також публічно виступав від імені груп севастопольців, які постраждали від дій уряду, в засобах масової інформації.

Усманов говорить, що, за його інформацією, проти учасників мітингу вже готують провокації, а проти нього самого готуються порушити справу в кримінальному чи адміністративному порядку.

Ленур Усманов

«Наскільки мені відомо, уряд уже готує провокації проти учасників нашого протестного заходу. Їх основним завданням напередодні виборів є максимальна дискредитація протестувальників. Я, як організатор численних подібних акцій, можу стати основним обвинуваченим. Вони готові порушити щодо мене кримінальну чи адміністративну справу, звинувативши в організації масових заворушень або ще бог знає в чому», ‒ сказав Усманов Крим.Реалії.

Ленур Усманов

‒ Чи не вважаєте Ви, що треба було б скасувати мітинг?

‒ Ні, я так не вважаю. Я, як організатор, безумовно, несу відповідальність за те, що відбувається. І люди, які готові завтра вийти на площу, усвідомлюють усі ризики, пов’язані з цим, і готові відстоювати свою позицію. Ми вважаємо, що нам незаконно відмовили в праві вийти на площу й публічно висловити свою позицію. Крім усього іншого, я вважаю, що відповідальність за цей мітинг несе так само тимчасовий виконувач обов’язків губернатора Овсянников, за вказівкою якого його й заборонили. Масові арешти людей приведуть лише до втрати його електорального рейтингу. Тому я вважаю, що в його інтересах є те, щоб наш мітинг відбувся спокійно й без пригод.

‒ У чому полягає незаконність відмови в узгодженні мітингу? Вам не запропонували альтернативного місця?

‒ Незаконною є сама пропозиція цього альтернативного місця. Ми вважаємо, що уряд не має ніякої об’єктивної мотивації відмовляти нам в узгодженні мітингу на Нахімова. А місце ‒ так, нам запропонували. Причому вони пропонували, потім скасовували, а потім знову пропонували. Спочатку вони запропонували нам перенести мітинг на площу Свободи ‒ біля вулиці Корчагіна, а потім і там не дозволили й попросили перенести на площу Георгія Побідоносця в Парку Перемоги.

Концертно-гастрономічні причини

Відмову у проведенні мітингу російський уряд Севастополя аргументував тим, що площу Нахімова готують до проведення фестивалю «Inkerman ‒ Смак Криму». Там монтуватимуть декорації, сценічне та торгівельне обладнання, а також проводити наладку електрообладнання. На площі Свободи в цей час буде концерт. У зв’язку з цим протестувальникам запропонували мітингувати в парку Перемоги.

Організатори мітингу вважають причини, зазначені в офіційній відповіді влади, несуттєвими. У відповідному листі громадські активісти попередили чиновників, що мають намір вимагати порушення кримінальної справи проти тих, хто перешкоджає проведенню заходу.

«У разі відмови виконати вимоги закону, відмови призначити уповноваженого від уряду, продовження спроб перешкодити проведенню мітингу на площі Нахімова 01.09.2017 р. буду змушений звернутися із заявою про порушення кримінальної справи за ст.149 КК РФ стосовно працівників уряду, які здійснюють намір перешкодити проведенню мітингу», ‒ йдеться в листі Ленура Усманова.

Ленур Усманов не зміг точно вказати кількість потенційних учасників мітингу. За його словами, рахунок незгодних з діями нинішньої севастопольської влади «йде на тисячі».

«Число людей, готових публічно відстоювати свої права, зневажені урядом, йде на тисячі. Але враховуючи обставини, навіть якщо на заході будуть присутні від двохсот до трьохсот чоловік, ми вважатимемо це за успіх», – підсумував активіст.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *