Українка створює дивовижні торти з допомогою 3D-принтера

Про харків’янку Дінару Касько пишуть провідні світові медіа, причому як архітектурні, так і кулінарні. Вдома на своїй кухні Дінара пече незвичні торти — з рельєфом, у формі кулі, куба й піраміди.

Кожен кондитерський виріб вона спочатку малює на папері, а потім проектує у комп’ютерній програмі. Модель друкує з пластику на 3D-принтері, заливає у неї силікон і отримує форму. Лише після цього береться за звичну для кондитерів роботу — готує тісто та начинку, пише про неї онлайн-журнал The Ukrainains.

Перш ніж почати пекти торти, Дінара закінчила архітектурний факультет університету будівництва та архітектури у Харкові: «Мені подобалося навчатись, і у професії я не розчарувалась. Та прийшла криза — будувати культурні центри, музеї, які ми проектували в університеті, стало неможливо. Усі мої талановиті друзі-архітектори здебільшого поїхали за кордон або відкрили свій бізнес. Поки я вчилася в університеті, сама думала, що зрештою поїду кудись за кордон. Та на п’ятому курсі познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком і залишилась у Харкові.

«Ми з чоловіком багато подорожували та займалися фотографією. У мене був вибір: або створювати родину та народжувати дитину, або їхати на професійне навчання з кондитерської справи. Більше хотілося будувати родину. Але під час вагітності їздила до Києва на майстер-класи, пекла багато солодощів. Потім навчалася на курсах в Іспанії та Франції»», — розповіла Дінара.

Наразі вона сама вчить інших: мала курси у Китаї, Таїланді, Італії та Іспанії. Восени їхатиме викладати в одній із найвідоміших шоколадних академій Бельгії. Потім до Америки і знову в Китай — на презентацію власних тістечок.

«Разом із чоловіком ми придумуємо ідеї, малюємо скетчі на папері. Потім моделюємо в комп’ютерній програмі, друкуємо на 3D-принтері. Виходить модель із пластику, ми її затираємо, шліфуємо, готуємо для заливки. Є модель і є бортики довкола неї, туди ми заливаємо силікон — і отримуємо зліпок. Потім у цей силіконовий зліпок — форму — можна помістити все, що завгодно. Силіконову форму з наповненням треба дуже добре заморозити — це головна умова, аби вдалися ідеально рівні краї. Цей процес придумала не я, це базовий принцип роботи з мусовими тортами», — пояснює кондитерка.

Нагадаємо,  українка створила популярний у США бренд паперових квітів.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *