Польський досвід сприятиме розвитку громадянського суспільства на …

Польський досвід сприятиме розвитку громадянського суспільства на Луганщині

Делегація з Луганської та Донецької областей узяла участь у навчальному візиті до Малопольського воєводства Республіки Польща на тему: «Сталий розвиток громадянського суспільства через розбудову інститутів Громадських Рад та взаємодію з органами місцевого самоврядування. Досвід Польщі».

Візит було організовано у рамках Програми відновлення та розбудови миру, яка реалізується ПРООН за підтримки Швейцарської Конференції та Уряду Швеції.

«В Україні розпочато реформу місцевого самоврядування і досвід сусідньої країни для нас дуже важливий. Адже, проведена у Польщі відповідна реформа вважається однією з найбільш успішних», – відзначив директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександр Костенко, який очолював делегацію з Луганщини.

Слід зауважити, що у результаті впровадження цієї реформи у Польщі оформилася нова система управління, побудована на децентралізації влади. Триступеневе територіальне самоврядування не має ієрархічної структури: гміна як базова одиниця, повіт (на українських теренах – район) і воєводство (область) – незалежні одне від одного і разом підпорядковуються нагляду з боку держави у визначених законом рамках.

Модель влади змінилася на користь громад і реалізацію їхніх прав на самоврядування. Фінансово самодостатнє місцеве самоврядування саме на базовому рівні узяло на себе більшість функцій із забезпечення життєдіяльності громад.

«Тобто, ефективне самоврядування стало поштовхом до соціально-економічного розвитку країни у цілому, але, у першу чергу, – сільських громад і сіл. Саме на такий позитивний результат ми сподіваємося і в Україні», – підкреслив Олександр Костенко.

Окреме питання – взаємодія громадських організацій і влади. Польський досвід підтверджує, що Луганщина взяла вірний курс.

Плідна взаємодія з громадськими радами в області вже дає позитивний результат. Усі важливі стратегічні питання для регіону обговорюються з представниками громадськості. Вони ж формують порядок денний засідань ради. Також в області створюються професійні асоціації, які вже сьогодні приймають активну участь у формуванні стратегії розвитку Луганщини по галузевим напрямам.

Цікаве знайомство учасників навчального візиту відбулося з радами суспільно-корисної діяльності, які дуже схожі на наші громадські ради. Також вони ознайомилися з роботою Центру підтримки громадських ініціатив та відвідали одну з громад 10-тисячного містечка, де громада керує бюджетом селища.

Роботу там налагоджено таким чином, що громадська організація не тільки виконує соціальну функцію, але й співфінансує проекти. Усе це відбувається на конкурсних засадах.

Це дуже цікавий досвід для Луганської області, адже ми тільки починаємо реалізацію програми співпраці з громадськими організаціями області – важливий напрям роботи з розбудови громадянського суспільства.

Велика подяка організаторам навчального візиту, а саме, Малопольському інституту територіального самоврядування та адміністрації FRDL MISTiA (м. Краків), ЛМГО «Інститут політичних технологій» (м. Львів), керівникам органів місцевого самоврядування Малопольського воєводства, раднику ПРООН Ірині Жученко за високий рівень підготовки візиту і професіоналізм учасників.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *