Про результати роботи Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України та слідчих регіональних прокуратур за 8 місяців 2017 року

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України постійно вживаються заходи щодо забезпечення ефективної роботи слідчих підрозділів як центрального апарату, так і слідчих регіональних прокуратур.

Упродовж 8 місяців слідчими Головного слідчого управління та регіональних прокуратур здійснювалося досудове розслідування у 16822 кримінальних провадженнях, проти 14656 кримінальних проваджень за аналогічний період 2016 року і 13235 за 2015 рік. При цьому слід враховувати, що: загальна кількість слідчих прокуратури дещо зменшується і на сьогодні складає 97 слідчих в Головному слідчому управлінні та 406 у регіональних прокуратурах, досудове слідство у кримінальних провадженнях здійснюється відповідно до вимог підслідності визначеної КПК України, і це, як правило провадження про тяжкі та особливо тяжкі злочини; злочини вчинені службовими особами органів влади та місцевого самоврядування; злочини, які викликають великий суспільний резонанс, у тому числі корупційного спрямування.

За вказаний період слідчими регіональних прокуратур завершено досудове розслідування у 7465 кримінальних провадженнях. Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури завершено досудове розслідування у 160 кримінальних провадженнях.

Упродовж цього року слідчими Головного слідчого управління та регіональних прокуратур до суду направлено 1050 обвинувальних актів, з яких 432 про корупційні правопорушення, 12 про правопорушення вчинені у складі організованих груп і злочинних угрупувань. Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури до суду направлено 59 кримінальних проваджень, 20 (стосовно 27 осіб) з яких про корупційні кримінальні правопорушення.

Зауважимо, що проблема розгляду справ у судах у розумні строки є системною і притаманна також для справ закінчених слідчими Головного слідчого управління.

Так, наприклад у період з 01.01.2015 року до суду слідчими Головного слідчого управління для розгляду по суті спрямовано 178 кримінальних проваджень, з них розглянуто судами лише 57, тобто менше третини. Нерозглянутими залишаються 37 справ з направлених у 2015 році, 40 з направлених у 2016 році, і 41 з направлених у 2017. На нашу думку, для розв’язання вказаної проблеми потрібно не створення спеціального суду (що в історії держави вже було та мало негативні наслідки), а удосконалювати роботу існуючих судів, забезпечити належне укомплектування їх суддівськими кадрами.

Слідчими Головного слідчого управління розслідувано та направлено до суду ряд обвинувальних актів у кримінальних проваджень про актуальні злочини.

Зокрема, до суду 07.07.2017 скеровано обвинувальний акт стосовно помічника народного депутата України у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 190 КК України за вчинення замаху на протиправне заволодіння грошовими коштами у сумі 200 тис. грн.

Крім цього, до суду 22.08.2017 скеровано обвинувальний акт стосовно Головного державного ревізора-інспектора відділу перевірки у сфері торгівлі управління аудиту у сфері торгівлі та послуг ГУ ДФС у м. Києві за ч. 3 ст. 368 КК України, який одержав від представника ТОВ «ЗАГРОЗ-ТРЕЙД» неправомірну вигоду у сумі 270 тис грн за відображення в акті планової перевірки фінансово господарської діяльності підприємства порушень податкового законодавства, які тягнуть за собою накладення мінімальних фінансових санкцій.

Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури вжито заходів до відшкодування заподіяної злочинами шкоди інтересам держави та територіальних громад у розмірі понад 102 млн грн.

Не зупиняючись на наявних результатах роботи, слідчими Головного слідчого управління продовжують активно вживатися заходи по боротьбі з корупцією.

Так, 07.08.2017 затримано під час надання неправомірної вигоди уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в сумі 5 тис доларів США, представника приватного акціонерного товариства у сфері страхування. Вказана посадова особа Фонду у той же час була ліквідатором публічного акціонерного товариства – однієї з банківських установ. Неправомірна вигода була надана за вчинення нею в інтересах страхової компанії дій з використанням свого службового становища, а саме сприяння у позачерговій виплаті грошових коштів в сумі 10,7 млн грн на користь страхової компанії, яка є кредитором неплатоспроможного банку. Досудове розслідування триває.

Крім цього, 08.08.2017 затримано арбітражного керуючого, призначеного господарським судом Київської області ліквідатором одного із ТОВ, директора цього товариства, а також двох пособників.

Вказані особи були затримані за вимагання хабара у сумі 14 млн 600 тис грн та одержання ними першої частини неправомірної вигоди у сумі 800 тис грн від представника суб’єкта господарювання за допуск до участі в аукціонних торгах та реалізацію в подальшому об’єкта нерухомості. Досудове слідство триває.

Також, 22.08.2017 затримано в порядку ст. 208 КПК України за підозрою в одержанні неправомірної вигоди начальника Департаменту поліції охорони Національної поліції України під час одержання неправомірної вигоди в розмірі 96 тис грн. Досудове розслідування триває.

Всього за 8 місяців 2017 року Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури викрито та затримано 13 осіб під час одержання неправомірної вигоди на загальну суму біля 3 млн грн та 5 млн доларів США. Семи затриманим судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з одночасним визначенням застави загалом на суму понад 132,1 млн грн.

У поточному році спостерігається позитивна тенденція до покращення ефективності досудового розслідування в слідчих підрозділах регіональних прокуратур.

Незважаючи на те, що за час реформування органів прокуратури штатна чисельність слідчих підрозділів регіональних прокуратур зменшилася майже втричі, навантаження на слідчих прокуратури та наглядових прокурорів постійно зростає.

Так, лише упродовж 8 місяців 2017 року розслідувано понад 15,8 тисяч (+15,6%) кримінальних проваджень, з яких закінчено майже половину – 7 465 (+7%).

Зросла більш ніж на 43% (з 696 до 996) кількість направлених до суду обвинувальних актів, у тому числі на 46,7% (з 107 до 157) з угодами про визнання винуватості.

Зросла ефективність розслідування кримінальних проваджень за окремими категоріями злочинів.

До суду направлено 412 обвинувальних актів, або на 27,2% більше, у провадженнях про корупційні правопорушення, 41 обвинувальний акт (+70,8%) – про злочини, вчинені в бюджетній системі, 28 (у 2,3 рази більше) – про кримінальні правопорушення, вчинені у сфері земельних правовідносин, 11 (+57%) – про правопорушення, вчинені в складі організованих груп та злочинних організацій.

Розслідувано та направлено до суду ряд обвинувальних актів у кримінальних проваджень про актуальні та резонансні злочини.

Зокрема, прокуратурами міста Києва у серпні поточного року направлено до суду обвинувальні акти за обвинуваченням 9 осіб, які у складі створеної злочинної організації упродовж 2015 – 2016 років на території міст Києва та Кривого Рогу здійснювали незаконний збут наркотичних засобів, психотропних речовин та їх аналогів в особливо великих розмірах, а також вчиняли інші тяжкі злочини.
Цією ж прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням працівника ГУ НП України в місті Києві та 3 інших осіб, які за попередньою змовою групою осіб, з метою залякування потерпілих, наносили тілесні ушкодження, здійснювали побої та мордування громадян.

Прокуратурою Сумської області направлено до суду обвинувальні акти за обвинуваченням:

– голови правління – керуючого санацією ПАТ «Сумихімпром», який зловживаючи службовим становищем та діючи в інтересах інших юридичних осіб, спричинив збитки вказаному підприємству на суму понад 6 млн. грн.;
– службових осіб приватних підприємств, які за попередньою змовою, шляхом підробки документів про постачання сільськогосподарської продукції, завищили податковий кредит з податку на додану вартість, у результаті чого ухилилися від сплати податків на загальну суму майже 3,5 млн грн.;
– депутата Сумської обласної ради, який вніс недостовірні відомості до декларації про доходи за 2016 рік, не вказавши до неї доньку та її активи на суму понад 34 млн грн.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України та слідчими підрозділами регіональних прокуратур вживаються вичерпні заходи для забезпечення ефективного та об’єктивного розслідування злочинів в розумні строки.

Управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *