Все пізнається в порівнянні: «візитівки» Криму в мініатюрі та наяву

Палаци, замки та фортеці ‒ побачити головні архітектурні пам’ятки Криму в одному місці можливо, варто тільки відвідати Бахчисарайський парк мініатюр.

Квиток у світ ідеально збережених пам’яток Криму обійдеться в 400 рублів (понад 170 гривень) для дорослого відвідувача. Сімдесят макетів зберігають пам’ять про первісний вигляд знаменитих будівель півострова. Серед них ‒ Воронцовський палац.

«Це величезний палац: там п’ять корпусів, 150 кімнат. Будувався за проектом англійського архітектора Едварда Блора. Він вдало вписався в навколишній ландшафт з гірською грядою і вічнозеленою рослинністю», ‒ розповідає екскурсовод, вказуючи на ідеальний макет зі стійкого пластика в масштабі один до двадцяти п’яти.

Макет Воронцовського палацу

Тут знаменитий палац є вельми охайним, в той час як його «старший брат» за останні три роки російської анексії пережив чимало перетворень та ініціатив з боку нинішнього керівництва півострова.

Серйозним скандалом обернулося бажання російської влади перекрити доступ до пам’ятки, зробити платним вхід і заборонити нічне відвідування. Для порятунку та реставрації палацу зараз необхідно 900 мільйонів рублів (близько 386 млн гривень), говорить російська влада півострова. І це при тому, що в серпні дирекція палацу вже відзвітувала про результати протиаварійних робіт на суму 116 мільйонів рублів (близько 49 мільйонів гривень).

Воронцовський палац

Залізничний вокзал у мініатюрі та його прообраз у Сімферополі ‒ це велика різниця, відзначають відвідувачі парку. У реальному житті на Привокзальній площі більше немає скупчення автомобілів, натовпів туристів, немає й написів українською мовою.

Макет вокзалу

Але на мінівокзал у Бахчисарайському парку нібито прийшов російський потяг «Сапсан». Це дивує навіть туристів з Росії, вони ж знають, що цей швидкісний потяг ходить тільки за маршрутом Москва ‒ Санкт-Петербург.

Потяг «Сапсан» на вокзалі Сімферополя (макет)

Візитівка Південного берега Криму ‒ замок Ластівчине гніздо.

«Збудований у готичному стилі, ви бачите: будівля ніби трьома уступами піднімається до круглої вежі, увінчаної шпилями», ‒ розповідає екскурсовод.

Деякі архітектурні елементи замку можна роздивитися тільки на макеті в парку. Нині будівля, розташована в селищі Гаспра, перебуває в аварійному стані, на балкон і другий поверх не пускають. Цього року багатьом туристам побачити пам’ятку вдалося тільки з моря. З кінця травня 2017 року Ластівчине гніздо закрили на реконструкцію. Велику частину сезону тривали роботи з укріплення скелі, про завершення яких відзвітували до кінця липня. А вже до початку серпня при вході на майданчик біля Ластівчиного гнізда з’явилися турнікети, які обмежили вхід.

Турнікети біля входу на Ластівчине гніздо

Підконтрольна Росії кримська влада обіцяла продовжити роботи зі зміцнення скелі під замком. Тепер місцеві чиновники суперечать один одному: хтось розповідає ‒ зміцнення не потрібне, хтось запевняє ‒ необхідне вже зробили.

У Міністерстві культури України в 2015 році назвали незаконними дії нинішньої влади півострова щодо об’єктів культурної спадщини, що охороняються законами України та внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Серед них ‒ Ластівчине гніздо.

Керченські Мітридатські сходи в Бахчисарайському парку цілі й неушкоджені, але реальна доля пам’ятки складається не найкращим чином. За два роки, які сходи перебувають в аварійному стані, чиновники змогли встановити підпірку, а керівники Росії ‒ роздати обіцянки. При цьому самі жителі міста влаштували флешмоб «Сходи, не хворійте», дбайливо заклеюючи тріщини в камені медичним пластирем.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


«Неточна» обіцянка. Коли відновлять Мітрідатські сходи?



Share this video

0:03:44



0:00:00
/0:03:44






Завантажити на комп'ютер

Щоб порівняти два ханських палаци ‒ маленький і справжній ‒ туристу досить пройтися пішки. Парк мініатюр і єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури розташовані поруч. Ханський палац у Бахчисараї ‒ родова резиденція династії Гераїв, правителів Кримського ханства в 1532-1783 роках. Це центр політичного, духовного й культурного життя кримських татар. Бахчисарайський палац ‒ пам’ятка історії та культури всесвітнього значення, у 2003 році Україна запропонувала палац ЮНЕСКО як кандидата на внесення до Списку об’єктів всесвітньої спадщини.

Ханський палац

Зараз у палаці тривають протиаварійні роботи, а масштабну реставрацію обіцяють почати наступного року. При цьому в Міністерстві культури України висловили протест проти проведення будівельних робіт на території Ханського палацу. За інформацією українських служб, заплановані Росією додаткові конструкції можуть спричинити значні пошкодження й навіть руйнування історичної пам’ятки.

Ще один макет в парку демонструє східний колорит дачі Стамболі в Феодосії. Це своєрідний символ міста, будівля збудована в стилі модерн з домінуючим екстер’єром у мавританському стилі. З галереї біля головного входу відкривається просторий вид на затоку Феодосії. Йосип Стамболі був членом Феодосійського благодійного товариства, міським меценатом.

«Будівля двоповерхова, прикрашена сріблястими куполами. Там ви бачите башточку, стилізовану під мінарет, і ось знаєте, якість будівлі така, що ось ці ось елементи декору, що зовні, що всередині, досі залишилися цілими й непошкодженими», ‒ каже бахчисарайский екскурсовод.

Макет дачі Стамболі

Однак в реальності дерев’яні перекриття гниють, а металеві балки іржавіють. Протиаварійні роботи виконали, а коли буде реконструкція ‒ невідомо, тому що на неї не вистачає більше половини потрібних коштів.

Дача Стамболі

Є в парку й будівлі, побачити які в житті немає шансу. Це Уварівська базиліка в Херсонесі. На початку Середньовіччя храм був найбільшим на півострові, зруйнований у 13-му столітті. Мініатюра, відтворена в Бахчисараї ‒ реконструкція того, якою могла б бути пам’ятка.

Уварівська базиліка (макет)

​«Якщо ви були в Херсонесі, то ви цього ніколи не бачили. Все зруйноване дощенту. Ці фундаменти морські хвилі безжально злизують і забирають у море», ‒ зазначає екскурсовод.

Парк мініатюр у Бахчисараї відкрили чотири роки тому. Після російської анексії півострова експозицію поповнили скульптурою «зеленого чоловічка». А з часів, що передували весні 2014 року, у парку залишаються мініатюри, які не мають стосунку до Криму ‒ київська Батьківщина-мати та Статуя Свободи (Нью-Йорк).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *