Усі ми діти твої, Україно!

9 вересня 2017 року в селі Серебрянка Бахмутського району, на малій Батьківщині поета, українського політичного і громадського діяча, публіциста, соціолога Микити Юхимовича Шаповала, відбулось районне свято «Усі ми діти твої, Україно!». Щоб вшанувати пам’ять славетного земляка, доторкнутись до сріблястих струн його літературної спадщини, відзначити його 135 річницю від дня народження на шкільному майданчику, біля пам’ятника Микиті Шаповалу, зібрались почесні гості: директор департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Оксенчук Н.В., голова Артемівської районної державної адміністрації Бохонов В.М., голова Серебрянської сільської ради Ходак В.П., поет земляк Микола Джміль та інші шанувальники творчості Миколи Шаповала.

На початку свята гості оглянули чудову виставку творчих робіт учнів Бахмутського району з декоративно – ужиткового мистецтва «Наші таланти тобі, Бахмутчино!». Колективи навчальних закладів Бахмутського району підготували святкові виступи з різних номінацій: запальні українські танці (у виконанні учнів Часовоярської ЗОШ №17), літературно-хореографічні та музичні  композиції на вірші (у виконанні учнів Сіверської ЗОШ №2, Верхньокам’янської ЗОШ), поетичну композицію «Українські ночі» представили учні Сіверської ЗОШ №3, вокально-хореографічну композицію «Щасливе дитинство» підготували учні Званівської ЗОШ. Родзинкою свята було виступ танцювального колективу «Живинка» дошкільного навчального закладу «Зіронька» з хореографічною композицією «Варенички» та «Веселі ложкарі». Юні дослідники, краєзнавці Серебрянської ЗОШ підготували екскурсію до шкільного музею, учасники свята познайомились з цікавими фактами біографії родини Микити Шаповала, його творчого та життєвого шляху.

Всіх учасників літературно-історичних Шаповалівських читань  привітала директор департаменту освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації Оксенчук Н.В., яка наголосила, що це свято проходить в рамках  відзначення у 2017 році Року Української революції 1917-1921 року та 85  річниці Донецької області. А саме Микита Шаповал  був борцем за незалежну Україну, справжнім її громадянином, автором багатьох книг, наукових праць, людиною, яку знав і поважав світ Західної Європи та Америки.

За традицією учасники свята заспівали пісню-гімн, на слова  М.Шаповала «Грядущим нашим поколінням». Поет земляк Микола Джміль продекламував уривки своїх віршів. На завершення свята школярі Бахмутського району  випустили у повітря кульки з побажаннями всім дітям України мирного сонячного неба, любові до своєї Батьківщини, щасливого майбутнього!

     

Департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *