Генеральна прокуратура України відстояла у Вищому господарському суді України інтереси підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки взято участь у розгляді Вищим господарським судом України касаційної скарги ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» на постанову Київського апеляційного господарського суду в частині скасування рішення суду першої інстанції та відмови в задоволенні заяви про зміну способу і порядку виконання рішення суду у справі про зобов’язання передати майно.

Так, судом першої інстанції всупереч вимогам ст. 121 Господарського процесуального кодексу України безпідставно змінено спосіб та порядок виконання рішення цього суду із зобов’язання ПАТ «Укргазвидобування» передати майно за договором про спільну діяльність, на яке ухвалою суду у кримінальному провадженні накладено арешт, на сплату його вартості.

Внаслідок цього на користь ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» судом незаконно стягнуто з ПАТ «Укргазвидобування» 231,6 млн грн. При цьому всупереч вимог законодавства суд змінюючи спосіб та порядок виконання рішення суду змінив його по суті, та самостійно змінив спосіб захисту передбачений Цивільним кодексом України.

За позиції Генеральної прокуратури України Київським апеляційним господарським судом скасовано вказане рішення та відмовлено в задоволенні заяви ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» про зміну способу та порядку виконання рішення суду.

Вищий господарський суд України погодився з доводами Генеральної прокуратури України та залишив в силі постанову Київського апеляційного господарського суду, внаслідок чого попереджено безпідставне стягнення коштів з ПАТ «Укргазвидобування», яке має стратегічне значення для економіки і безпеки держави щодо забезпечення функціонування ринку природного газу для потреб населення.

Управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *