Учасники АТО та ветерани війни вчасно отримують медичну та соціальну …

Учасники АТО та ветерани війни вчасно отримують медичну та соціальну допомогу

На апаратній нараді також розглянули хід виконання Комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб на 2017-2019 роки.

Як доповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ольга Рибалка, ще у 2014-2016 роках до наших територіальних лікувальних закладів Департаментом та Міністерством охорони здоров’я України було скеровано 38 бригад, у складі яких відпрацювали більше ніж 140 спеціалістів.

Разом з нашими лікарями вони своєчасно прооперували 2695 військовослужбовців та 394 цивільних особи, при інтегральному індексу летальності при травмах та пораненнях – 1,4 %.

Незважаючи напроблеми з кадровим забезпеченням та низькою укомплектованістюсанітарним автотранспортом, медична служба області разом з військовою медичною службою забезпечувала надання своєчасної спеціалізованої допомоги всім пораненим та постраждалим.

Бригади екстреної медичної допомоги приймаливід військових постраждалих та забезпечували їх евакуацію до найближчих лікувальних закладів.

Легкопоранені з непроникаючими ушкодженнями транспортувалися до військових шпиталів, а тяжкопораненим проводились хірургічні втручання.

Паралельно з цим спеціалісти Департаментузаймалися створюванням організації надання психологічної допомоги демобілізованим військовослужбовцям (більше 4 тис.).

Задля цього затверджено штат психологів та проведено відповідну підготовку спеціалістів.

Для створення семи центрів з надання соціально-психологічної допомоги демобілізованим було залучено 750 тис. грн, завдяки чому наразістворено відповідну матеріальну базу та належні умови праці.

У своїй роботі облдержадміністраціятісно співпрацювала з низкою міжнародних благодійних лікарських товариствта організацій – «Лікарі світ», «Лікарі без кордонів», ВООЗ.

Також службою психологічної допомоги учасникам АТО створено реєстр осіб, що підлягають диспансерному нагляду (785 чол.) та забезпечено постійний контроль за станом їх здоров’я.

Приймаючи до уваги той факт, що не всі учасники АТО своєчасно звертаються за наданням їм психологічної допомоги до медичних психологів,До речі, Департамент охорони здоров’я разом з Департаментом масових комунікацій започаткували на телебаченні постійно-діючу рубрику «Поради психолога».

Разом з тим, у лікувальних закладах області на постійній основі організовано проведення медичних оглядів демобілізованих учасників АТО, диспансеризацію виявлених хворих на соматичну патологію та їх лікування.

Так, за I півріччя поточного року медичні огляди пройшли 797 демобілізованих осіб, під диспансерним наглядом у спеціалістів – 2542 особи. Із загальної кількості хворих амбулаторно оздоровлено 708 осіб, стаціонарно – 263 осіб, отримали льотне амбулаторне лікування – 267 осіб, проведено зубопротезування – 13 осіб,ендопротезування – 1особа.

18 учасників АТО направлені на санкурлікування до стаціонарних відділень Українськогодержавного медико-соціального центру ветеранів війни.

Лікувальні заклади області не обійшли увагою і ветеранів Другої світової війни, яких на обліку більше 16 тис.

Усі вони своєчасно отримують безкоштовне амбулаторне лікування (9890), стаціонарну допомогу (2313) та санаторно-курортне оздоровлення (99).

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *