«Все починається з культури» – Павло Горб

У Краматорську стартувала четверта хвиля всеукраїнського фестивалю «З країни в Україну». Захід має важливу мету ­­­­­­– розвивати та поширювати українську культуру.

Кілька років поспіль фестиваль «З країни в Україну» був мандрівним. Організатори приїжджали до різних міст на Сході та показували, якою є українська культура – влаштовували музичні фестивалі, українські традиційні майстер-класи, лекції. Керівник фестивалю Павло Горб зазначив, що цього року фестиваль проходитиме у шести містах: у трьох містах Донеччини та трьох – Луганщини.

«Наш фестиваль сповнений того, що Україна дуже сильно потребує – взаємопідтримки, взаємодовіри один до одного. Побудований він на співпраці громадськості, влади, бізнесу та всіх тих, хто прагнуть кращого майбутнього. Зараз важливо розвивати самоідентифікацію через культуру. Але культура – це не вишиванки та шаровари. Культура це те, як ми ставимось один до одного, які робимо вчинки та яку відповідальність за них несемо. Тому слоганом фестивалю цього року буде «Все починається з культури», – заявив Павло Гроб.

Заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз звернувся до присутніх з вітальним словом та зазначив, що після вже проведених кардинальних змін український народ повинен провести величезну роботу для посилення громадянського суспільства.

«Процес створення нової культурної ідентичності дуже складний. Дійсно, це не шароварщина, а виховання нової людини, яка вільна, самодостатня, яка гарно себе почуває у тому культурному середовищі, тому соціумі, який ми намагаємось створити. Створюючи нову ідентичність, ми пиляємо гілку під собою, тому що ми створюємо суспільство незалежних людей, не прив’язаних до влади. Але на початковому етапі підтримка держави важлива, і для таких фестивалів також», – зазначив Ігор Стокоз.

Організатори підкреслюють, що фестиваль окрім популяризації української культури має на меті створення великого дискусійного майданчику, де мешканці різних регіонів могли б поспілкуватись та знайти те, що об’єднує усіх громадян країни. Також, за їх словами, після проведення фестивалю у будь-якому місті ставлення місцевих до гостей значно змінюється, адже відбувається потужний позитивний культурний обмін.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *