Кримські депутати в Держдумі: скандали першого року

Рік тому в Криму провели вибори до Державної думи Росії. Мандати депутатів російського парламенту отримали вісім кримських політиків і чиновників. За час роботи в Держдумі вони встигли «засвітитися» в публічних скандалах.

Перший конфлікт був пов’язаний з організацією самого виборчого процесу в Криму. Влада України, США, низки європейських країн і Парламентська асамблея Ради Європи не визнали результати думських виборів на півострові. У Європі та США депутатів Держдуми від Криму внесли до санкційних списків. Їхні прізвища не вносять до офіційних делегацій для участі в міжнародних заходах на територіях інших країн. Тому основна їхня діяльність зосереджена всередині Росії та на території анексованого Криму. Але й там вони щоразу потрапляють у публічні скандали.

Від прогалин у декларації до «міні-ІДІЛу»

Рекордсменом щодо участі в скандалах є екс-прокурор анексованого Криму Наталія Поклонська. З перших днів депутатської діяльності з нею один за іншим траплялися конфузи.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Наталія Поклонська «блиснула» ерудицією, але хто став у цьому винен?



Share this video

0:01:19



0:00:00
/0:01:19






Завантажити на комп'ютер

Спочатку вона надала російському полководцю Олександру Суворову цитату, яка тому не належить.

Потім назвала Нідерланди «заокеанською країною» ‒ хоча держава такою не є.

А в червні цього року журналісти виявили, що Поклонська не внесла майно чоловіка до своєї щорічної декларації про доходи. Хоча раніше неодноразово про нього згадувала.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


Декларація і шлюб Наталії Поклонської: а чи був чоловік?



Share this video

0:01:31



0:00:00
/0:01:31






Завантажити на комп'ютер

У російській філії компанії Transparency International повідомили, що у Поклонської є квартира в Донецьку, яку вона теж не внесла до декларації про доходи. У відповідь депутат повідомила, що у неї немає ні чоловіка, ні квартири, вибухнувши критикою на адресу правозахисників, і навіть погрожувала поскаржитися на них до правоохоронних органів.

Ще один скандал розгорівся на релігійному ґрунті. Поклонська оголосила, що замироточив бронзовий бюст останнього російського царя Миколи II, встановлений у каплиці поряд із прокуратурою Криму.




Embed code

Copy and paste the embed code below. The code changes based on your selection.

The code has been copied to your clipboard.

Video size

width

x

height

pixels


«Бюст замироточил»: як кримчани повірили Поклонській



Share this video

0:01:40



0:00:00
/0:01:40






Завантажити на комп'ютер

Але «диво» виявилося не більше ніж міфом ‒ у Кримській єпархії Української православної церкви Московського патріархату спростували факт мироточення.

А зараз триває скандал навколо фільму російського режисера Олексія Учителя «Матильда». Наталія Поклонська розгорнула проти нього масовану кампанію ‒ і тепер на знак протесту проти показу в Росії невідомі громлять кінотеатри, підпалюють автомобілі та мінують об’єкти. Підпалити намагалися й студію режисера Учителя. Він говорить, що боїться за життя близьких і колег.

Нещодавно члени комітету Держдуми Росії з культури засудили дії Поклонської щодо Учителя та його фільму, назвавши те, що відбувається «міні-ІДІЛом» і порівнявши з діяльністю «чорносотенців», які діяли в Росії на початку XX століття.

Бізнес-імперія та земельні схеми

Колишній куратор «кримської самооборони», а нині депутат Держдуми Росії Михайло Шеремет часто фігурує в земельних скандалах.

Кримський громадський активіст і блогер Олександр Таліпов, який раніше працював із Шереметом у російському уряді Криму, не втомлюється розповідати про успіхи сімейного бізнесу свого колишнього шефа. За інформацією Таліпова, за останній рік, поки Шеремет є депутатом, його сімейні фірми, засновані тещею-пенсіонеркою Ганною Хоречко, активно виграють державні тендери.

Окрім того, громадський активіст звинувачує Шеремета в тому, що він за допомогою корупційних схем оформив у власність низку земельних ділянок на південному березі Криму. Як підтвердження він наводить виписки з держреєстру власності.

«У зазначених наділах співробітники поліції, прокуратури, ну і, звичайно, дружина Шеремета Оксана й ділянки його «друзів». У Шеремета шикарна, рівна ділянка, з чудовим сусідом, Сергієм Бородкіним (депутатом кримського парламенту ‒ КР), ще чотири ділянки на мамі, дружині, дочці друга Шеремета, чисто випадково, напевно, є ділянка з прізвищем помічника Шеремета Надоняна! А подивіться на робочу схему, як хтось любовно вивів на ділянці букву М ‒ Міша!» ‒ пише блогер.

Шеремет ці звинувачення залишив без відповіді. Мовчать і підконтрольні Росії правоохоронні органи Криму, до яких звертається громадський активіст у кримських ЗМІ.

Спроби проскочити повз санкції

Двічі ставав об’єктом міжнародної уваги депутат від Криму, який представляє в Держдумі ЛДПР, Павло Шперов. На початку липня цього року він хотів взяти участь у роботі сесії Генеральної асамблеї ПАЧЕС у Стамбулі. Але його мандат не визнали під час реєстрації учасників. Шперов був змушений залишити захід.

«При затвердженні мандатів нових членів національних делегацій за наполяганням української делегації в ПАЧЕС ганебно була провалена спроба керівництва Держдуми Російської Федерації протягнути якогось Шперова Павла, жителя Севастополя, незаконно оголошеного депутатом Держдуми за результатами незаконно організованих «виборів» на тимчасово окупованій території АРК і Севастополя», ‒ повідомляв тоді народний депутат України й один з учасників заходу Рефат Чубаров.

За його словами, аргументи українських парламентарів підтримали майже всі національні делегації ‒ окрім Вірменії.

Через два тижні після події Шперов намагався потрапити на територію Молдови (перебуваючи при цьому в списку санкцій ЄС). Але прикордонники в аеропорту Кишинева не пустили його в країну.

Російські ЗМІ поширили пояснення прес-служби прикордонної поліції Молдови, в якому зазначено, що приводом для відмови у в’їзді Шперову послужив той факт, що група росіян, серед яких був кримчанин, не виконала умови для санкціонованого перетину державного кордону.

Звинувачення в замаху на активіста

Руслан Бальбек

Ще один депутат Держдуми від Криму ‒ Руслан Бальбек ‒ нещодавно «засвітився» в кримських ЗМІ у зв’язку з нападом на будинок активіста, лідера організації «Милли Фирка» Васві Абдураїмова.

В ніч з 11 на 12 вересня невідомі кинули «коктейль Молотова» в будинок Абдураїмова (при цьому ніхто не постраждав). Активіст стверджує, що так йому помстилися за протести проти будівництва мікрорайону «Кримська роза» в Сімферополі. Цю землю чиновники обіцяли роздати кримським татарам ‒ учасникам галявин протестів, але тепер її збирається забудовувати фірма «Моноліт», пов’язана з родиною підконтрольного Росії кримського уряду Сергія Аксьонова.

«Його (Руслана Бальбека ‒ КР) політичні та бізнес-інтереси потрапили в суперечність із тією позицією, яку маю я особисто й наша організація. В уряді Аксьонова Бальбек займався всіма акціями протесту й гарантував кримській та федеральній владі, що розрулить їх за дві секунди. Але його рішення зрештою виявилося в тому, щоб позбавити кримських татар землі й продати її комерційним структурам», ‒ розповів Абдураїмов севастопольському сайту «Примечания».

Бальбек, у свою чергу, ухилився від відповіді на ці звинувачення.

Бойкот закордонним брендам і дружба з бойовиками

Депутат від Криму Андрій Козенко бере участь у процесі інтеграції «русского міра» на окупованій частині Донбасу. Він регулярно викладає в соцмережі фотографії з бойовиками невизнаних «ДНР» і «ЛНР». Козенко регулярно відвідує окуповані Росією грузинські території ‒ Південну Осетію й Абхазію.

Окрім того, Козенко намагається протистояти західним санкціям щодо себе та Росії. Наприклад, минулого року, після того як депутат опинився в списку санкцій влади Швейцарії, він закликав ігнорувати швейцарські бренди годинників і носити тільки російські.

«Уточнюю: санкції ‒ у відповідь, оскільки я свої санкції відносно Швейцарії ввів значно раніше, коли це ще не стало клоунадою. Годинники ношу винятково російського виробництва: колекція «Русский час» торгового дому «Полет». І закликаю всіх депутатів і чиновників оголосити такий же бойкот Швейцарії!» ‒ звернувся він до колег у Facebook.

А в 2016 році, після того як Туреччина запровадила санкції відносно Росії, Козенко публічно закликав відмовитися від турецьких готелів і відпочивати в Криму. Але вже через рік після цих закликів дружина депутата в соцмережах боролася за отримання подарунка ‒ чайного набору з Туреччини, брелока й магніту.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *