Міжнародний день миру

День миру в Україні встановлений Указом Президента України від 05 лютого 2002 року і відзначається щорічно 21 вересня в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН від 7 вересня 2001 року № 55/282 і підтверджує відданість країни ідеалам миру. Асамблея заявила, що цей день буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмови від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цієї доби.

Щорічно 21 вересня в ООН проводяться святкові заходи, які традиційно включають в себе Ходу миру, яка вперше була проведена ще у 1986 році за ініціативою видатного індійського філософа та борця за мир у всьому світі – Шрі Чінмоя. Невід’ємною частиною урочистостей є відлуння «Дзвону миру» та хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Традиційно в святковій церемонії беруть участь лауреати Нобелівської премії миру та посланці миру Організації Об’єднаних Націй.

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на Сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина.

В Україні це свято відзначатимуть вже п’ятнадцятий рік поспіль. Мир, спокій і єдність – це ті речі до яких прагне будь-яке цивілізоване суспільство. Припинити військові дії, проливання крові хоча б на добу та сісти за стіл переговорів – саме такий заклик до всіх країн світу висловлює ООН у цей день.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *