Руслан Кравченко: Захисник В. Януковича зробив все, щоб затягнути процес дослідження доказів сторони обвинувачення

Під час розгляду по суті справи про державну зраду екс-президента В. Януковича сторона захисту робить все, щоб затягнути процес і не дати суду дослідити докази сторони обвинувачення. Про це під час брифінгу після засідання суду у вказаному провадженні 21 вересня 2017 року повідомив прокурор Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України Руслан Кравченко.

«Ми сьогодні всі бачили, як можна затягнути процес, щоб не дати суду дослідити докази сторони обвинувачення, а стороні обвинувачення подати свої докази для дослідження. Проте все ж наприкінці судового засідання нам вдалося дослідити один том своїх доказів, після чого суд переніс судове засідання», – повідомив Руслан Кравченко.

Наступне судове засідання відбудеться 27 вересня 2017 року о 10:00 год.

Відповідаючи на запитання, чому сторона захисту затягує процес, прокурор Головної військової прокуратури зазначив, що «очевидно для того, щоб сторона обвинувачення не могла довести винуватість В. Януковича і дослідити всі докази, оскільки вони 100-відстоково підтверджують його винуватість, на думку сторони обвинувачення».

Окрім того, він зазначив, що сторона обвинувачення робить все, щоб вказана справа у найкоротший строк була розглянута судом, і були дотримані всі права обвинуваченого. «Ми готові подавати та досліджувати свої докази і працювати кожен день без перерви, але є сторона захисту, яка робить все, щоб затягнути час судового розгляду та дослідження доказів, а також є суд, який навантажений іншими справам», – підкреслив він, зазначивши при цьому, що винуватість В. Януковича може встановити тільки суд.

Руслан Кравченко повідомив, що сторона обвинувачення продовжить подавати докази на наступному засіданні: відео-, фото- та речові докази.

Під час судового засідання Оболонський районний суд м. Києва розглянув близько 10-ти клопотань, заявлених захисником М. Гераськом у процесі, і лише після цього приступив до дослідження доказів сторони обвинувачення.

Так, судом був досліджений один том матеріалів справи, зокрема протоколи огляду відеозаписів з прес-конференції колишнього Президента України В. Януковича від 28 лютого 2014 року, з інтерв’ю для представників ЗМІ, а також додатків до них, шляхом повного або часткового їх відтворення.

На наступному судовому засіданні планується для дослідження наступна група доказів, зокрема висновки експертів.

Нагадаємо, 29 червня 2017 року Оболонський районний суд м. Києва ухвалив здійснити спеціальне судове провадження стосовно екс-президента В. Януковича, який обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України, задовольнивши клопотання Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України. Вказана ухвала суду оскарженню не підлягає.

14 березня 2017 року Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо екс-президента України В. Януковича, який підозрюється у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України), пособництві в умисних діях, вчинених представниками влади та службовими особами Російської Федерації з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України) та пособництві у веденні агресивної війни проти України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України).

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *