НАБУ й надалі братиме участь у розслідуванні справи «чорної бухгалтерії» Партії регіонів

Двоє осіб – колишній нардеп від Партії регіонів та помічник іншого народного обранця від тієї ж політсили – отримали статус підозрюваних. Це стало можливим завдяки співпраці Національного антикорупційного бюро України та Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України у складі спільної слідчої групи.

Як відомо, у червні 2017 року НАБУ передало до ГПУ матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомому як «справа чорної бухгалтерії Партії регіонів». На момент передачі частини матеріалів справи Бюро вже повідомило про підозру одному посадовцю – Голові Центральної виборчої комісії України. Однак, з огляду на те, що детективи НАБУ мали напрацювання та докази щодо інших ймовірних фігурантів, Національне бюро вирішило продовжити роботу спільно з колегами з Департаменту спецрозслідувань ГПУ. В результаті, у справі «чорної бухгалтерії» з’явилося двоє нових підозрюваних.

Колишньому народному депутатові та помічнику нардепа повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ч.1 ст.369 (у редакції Кримінального кодексу України від 05.04.2001), ч.5 ст.369 (у редакції КК України від 07.04.2011), ч.3 ст.368-2 (у редакції КК України від 07.04.2011) та за ознаками інших кримінальних правопорушень. Зокрема, йдеться про надання неправомірної вигоди («хабара») голові Центрвиборчкому. Підставою для повідомлень про підозру стали як матеріали досудового розслідування, передані від НАБУ до ГПУ раніше (наприклад, висновки почеркознавчих експертиз щодо достовірності понад 150 аркушів «чорної бухгалтерії»), так і докази й нововиявлені обставини, здобуті вже в процесі спільної роботи детективів Бюро та слідчих Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

Національне бюро переконане, що зазначене процесуальне рішення є важливим як для розслідування фактів узурпації влади Віктором Януковичем та його оточенням, так і для розслідування за фактом ймовірного одержання неправомірної вигоди високопосадовцями, зокрема, головою Центральної виборчої комісії, оскільки вкотре підтверджує достатність та законність доказів, що зібрали детективи НАБУ.

Нагадуємо, детективи Національного бюро розпочали досудове розслідування так званої справи «чорної бухгалтерії» на підставі документів, переданих екс-заступником Служби безпеки України Віктором Трепаком, 30 травня 2016 року. В рамках розслідування вказаного провадження 13 грудня 2016 року детективи Бюро повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 та ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України, чинному керівнику одного з колегіальних державних органів – голові Центральної виборчої комісії, який, за версією слідства, отримував кошти, зазначені у так званій «чорній бухгалтерії» Партії регіонів. Наразі розслідування цього епізоду призупинене за рішенням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У червні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура прийняла рішення передати частину матеріалів розслідування провадження до Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України як органу, що розслідує справи про узурпацію влади колишнім Президентом України (позбавленим відповідного звання) та його поплічників.

Наголошуємо, що НАБУ і надалі спільно з Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України здійснюватиме досудове розслідування кримінального провадження щодо так званої «чорної бухгалтерії».

Публікації за темою: https://goo.gl/xYL8ez

Матеріали для ЗМІ

Необхідна інформація та лінки для поширення на Ваших ресурсах Контактний email: 

press.nabu@gmail.com

Інша інформація: 

https://nabu.gov.ua/kontakty-dlya-zmi

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *