Органами прокуратури перевірено додержання вимог законодавства в установах попереднього ув’язнення Державної кримінально-виконавчої служби України щодо запобігання та своєчасного виявлення фактів катувань та іншого жорстокого, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження з особами, які тримаються під вартою

За результатами перевірок органами прокуратури встановлено системні порушення конституційних прав затриманих та взятих під варту осіб.

Допускаються непоодинокі порушення щодо надання медичної допомоги в’язням, своєчасного проведення необхідних обстежень, госпіталізації.

Так, лише за втручання працівників Генеральної прокуратури України у вересні поточного року забезпечено надання необхідної медичної допомоги ув’язненій, у якої протягом трьох днів після доставляння до Київського слідчого ізолятора погіршувалося самопочуття через припинення вживання наркотичних засобів.

Співробітниками установ попереднього ув’язнення не завжди з’ясовуються обставини отримання тілесних ушкоджень, у тому числі за наслідками застосування заходів фізичного впливу та спеціальних засобів, надходження до в’язнів заборонених предметів (мобільних телефонів, наркотичних засобів та спиртних напоїв).

Прокуратурою Одеської області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом масового побиття ув’язнених співробітниками спецпідрозділу ДКВС України під час обшуків в Одеській установі виконання покарань у серпні поточного року. Вказані протиправні дії слідчими кваліфіковано як катування (ст. 127 КК України).

Адміністраціями установ допускаються факти безпідставного накладення дисциплінарних стягнень на ув’язнених, у тому числі поміщення до карцерних приміщень без огляду лікаря, за неіснуючі порушення режимних вимог.

Як наслідок, за вказівками прокурорів у поточному році скасовано 22 таких незаконних стягнення. Крім того, з карцерних приміщень установ виконання покарань Івано-Франківської, Одеської областей та м. Києва звільнено 7 осіб.

До Міністерства юстиції України Генеральною прокуратурою України направлено лист із зазначених проблемних питань.

Питання стану додержання законності на вказаному напрямі перебуває на постійному контролі Генеральної прокуратури України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *