Створення сприятливих умов життя громадянам похилого віку – завдання …

Створення сприятливих умов життя громадянам похилого віку – завдання обласної влади

1 жовтня відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. В Україні кожен п’ятий житель – особа похилого віку, шоста їх частина – самотні люди. На Луганщині наразі мешкають біля 302 тисяч таких осіб.

Турбота про громадян похилого віку, ветеранів та інвалідів, створення для них сприятливих умов життя у нашій області є комплексною. Обласна влада забезпечує соціальну захищеність цієї категорії громадян. Відповідні питання знаходяться на постійному контролі очільника Луганщини Юрія Гарбуза.

Так, затвердженою розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Регіональною цільовою програмою вдосконалення та розвитку системи надання соціальних послуг в Луганській області на 2016-2019 роки «Турбота» передбачені заходи із розвитку соціальних послуг, в тому числі щодо осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

Триває робота щодо Державних стандартів надання соціальних послуг. Територіальним центрами впроваджується низка відповідних стандартів (догляд вдома, денний догляд, соціальної адаптації, консультування та інших), розпочата робота щодо послуги паліативного/хоспісного догляду та інш.

Для надання соціальних послуг в області діє 15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). У структурі терцентрів – 47 відділень. Протягом 2017 року там обслужені понад 27,2 тис. осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, в тому числі – 5,6 тис. осіб старше 80 років.

Спеціалісти терцентрів організували та провели обстеження матеріально-побутових умов проживання жертв політичних репресій з метою виявлення їх потреб та поліпшення соціального обслуговування. Соціальні робітники забезпечують підопічних ліками, продуктами харчування, промисловими товарами, допомагають у приготуванні їжі, вирішують соціально-побутові питання.

Спеціалісти відділення з організації надання адресної грошової та натуральної допомоги постійно вирішують повсякденні потреби зазначених осіб.

Терцентри тісно співпрацюють із ветеранськими організаціями області та учнівськими волонтерськими загонами. Так, проведена спільна робота з надання практичної допомоги на присадибних ділянках, прибиранні помешкань, посадці дерев, по упорядкуванню братських могил, територій навколо меморіалів загиблим воїнам, пам’ятників.

Для надання соціальних послуг в умовах цілодобового обслуговування в Луганській області функціонують 4 будинки-інтернати для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, в яких мешкає 240 людей похилого віку. Стан умов проживання та якість їх обслуговування знаходиться під постійною увагою Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА. Ці люди в достатній мірі забезпечуються усім, що дозволяє їм гідно та активно жити, а саме головне – в цих закладах створена атмосфера затишку.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *