У Харкові відкрили пам’ятну дошку одному з лідерів української діаспори США

У Харкові відкрили меморіальну дошку відомому правозахисникові, одному з членів-засновників Української Гельсінкської групи, генералу Петру Григоренку.

Про це повідомляє VIDIA із посиланням на прес-службу Харківської міськради.

Меморіальна дошка відомому правозахиснику була відкрита в честь 110-річчя від дня його народження. Пам’ятна табличка встановлена ​​на фасаді будівлі гуртожитку «Гігант». У цій будівлі він жив, коли був студентом Харківського технологічного інституту (нині – Національний технічний університет «ХПІ»).

У церемонії відкриття меморіальної дошки взяли участь директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, представники Обласного комітету «Дробицький Яр», ветерани, громадськість міста.

Також на церемонію відкриття приїхав з США молодший син Петра Григоренка – Андрій Григоренко. Сьогодні він поділився спогадами про батька.

«Я з 11 до 16 років займався з друзями підривною антирадянською діяльністю, і в цей період у мене було відчуження з батьками, в тому числі з батьком. Але коли він в 1961 році виступив на партійній конференції, у мене ставлення до нього змінилося, і ми стали друзями. Теплі й дружні відносини у нас були з ним до кінця його життя», – зазначив Андрій Григоренко.

За словами сина, сім’я завжди підтримувала діяльність Петра Григоренка, за що також була покарана режимом.

«Нам всім дали «по шапці». Я теж був заарештований, та ми всі були заарештовані. Потім нас відпустили, кого раніше, когось пізніше. Коли батька визнали божевільним, нас теж назвали потрапили під вплив душевнохворого і покарали за адміністративної частини. Мене виключили з інституту і комсомолу, я не міг влаштуватися на роботу. Доводилося працювати вантажником, прибиральником і навіть сторожем в морзі», – розповів Андрій Григоренко.

Євген Захаров зазначив, що мав спільних друзів з Петром Григоренком, але особисто з ним познайомитися так і не встиг.

«Він ніколи не забував, що він українець. Саме з його ініціативи була створена Українська Гельсінкська група. Він дуже багато зробив для українського громадського руху. Коли його позбавили громадянства, він став в Америці одним з лідерів української діаспори і продовжував там роботу Української Гельсінкської групи. Можна сказати, що в 70-80-і роки він був найвідомішим українцем в світі», – зазначив Євген Захаров.

Всі присутні вшанували пам’ять Петра Григоренка хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки.

Нагадаємо, у Харкові понад 3 000 студентів заспівають «Молитву за Україну».

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *