Генеральною прокуратурою вживаються заходи щодо повернення до комунальної власності м. Харкова земельних ділянок

Одним із приорітетних напрямів при здійсненні повноважень щодо представництва інтересів і громадян та держави в суді є захист інтересів держави у сфері земельних відносин.

В ході вивчення правомірності передачі у приватну власність земельних ділянок, розташованих на території м. Харкова, органами прокуратури Харківської області встановлено незаконне надання Харківською міською радою у 2016 році обслуговуючому кооперативу у власність земельної ділянки загальною площею 1,24 га у м. Харкові.

При цьому з’ясовано, що вказаний кооператив не є житловим, а тому не мав права на отримання земельної ділянки у власність . Крім цього, відразу після отримання земельної ділянки у власність, відбулися загальні збори кооперативу, на яких змінено засновників кооперативу, зокрема засновниками кооперативу стали фізичні-особи – підприємці та юридичні особи, які не перебували на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов.

Зважаючи на виявлені порушення, Харківська місцева прокуратура № 3 звернулася з позовом про скасування незаконного рішення та визнання недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку та її повернення.

Господарським судом Харківської області, з яким погодився Харківський апеляційний господарський суд, позовні вимоги задоволено.

Проте, Харківська міська рада оскаржила судові рішення до Вищого господарського суду України.

Суд касаційної інстанції дійшов висновку щодо необґрунтованості касаційної скарги та 17.10.2017 залишив без змін рішення суду про задоволення позову прокурора.

Слід зазначити, що Харківська міська рада, будучи обізнаною про незаконність прийнятого нею рішення, а також про наявність численних судових справ з приводу неправомірної передачі земельних ділянок у власність фіктивним житлово-будівельним кооперативам, вкотре намагалася скасувати законні судові рішення, якими за втручання прокуратури повернуто землю територіальній громаді міста Харкова.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *