Справа Сотова: екс-мера Алушти взяли під домашній арешт

Першого російського мера Алушти Ігоря Сотова взяли під домашній арешт. Слідчий комітет Росії підозрює його в халатності й перевищенні повноважень. Кореспондент Крим.Реалії з’ясовував, у чому саме звинувачують Сотова й що з цього приводу думають його колишні колеги та громадськість.

Кримське управління Слідчого комітету Росії 18 жовтня повідомило про те, що Ігоря Сотова взяли під домашній арешт. Коли саме та який суд ухвалив це рішення ‒ не уточнили. За інформацією Слідкома, такий запобіжний захід був обраний за клопотанням слідчого.

У відомстві додали, що екс-голові російської адміністрації Алушти інкримінують ч.3 ст.285 Кримінального кодексу Росії (зловживання посадовими повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки) та ч.1 ст.293 (недбалість).

Скандал навколо дитсадка

Звинувачення, висунуті Сотову, будуються на двох епізодах. Перший полягає в тому, що екс-мер уклав договір на купівлю квартир для муніципалітету в приватного підрядника, не маючи на це права.

«За інформацією слідства, 2015 року при реалізації державної програми «Переселення громадян з аварійного житлового фонду на 2014-2015 роки на території Республіки Крим» обвинувачений, що був головою адміністрації міста Алушта, ухвалив рішення про виділення підрядній організації для реалізації цієї програми земельної ділянки, обтяженої правами третіх осіб, на яку, крім того, через тривалі судові суперечки, ще й була накладена заборона на вчинення дій щодо зміни його первісного стану», ‒ йдеться в повідомленні Слідкому.


Алушта, ілюстративне фото

За версією слідства, Сотов дав вказівку підлеглому укласти з будівельною компанією «СК Регіон» договір на придбання житлових приміщень, хоча підрядник не мав права здійснювати будівництво. Як аванс будівельна компанія, за інформацією Слідкома, отримала близько 15 мільйонів рублів. У результаті, за версією слідства, багатоквартирний житловий будинок так і не збудували, а квартири, оплачені з бюджету, в муніципальну власність не потрапили.

Другий епізод із кримінальної справи проти Ігоря Сотова пов’язаний із будівництвом в Алушті дитячого садка ‒ воно триває вже два роки. Слідство стверджує, що той же підрядник ‒ «СК Регіон» ‒ виконував роботи на цьому об’єкті з порушенням будівельних норм і умов контракту (зокрема з вини екс-мера).

Модульний дитячий садок на 100 місць, розташований поруч із чинним дитсадком «Сонечко», почали будувати в жовтні 2015 року. За інформацією алуштинської адміністрації, на його зведення з бюджету перерахували 49 мільйонів рублів (або 98 відсотків від необхідної суми). Однак роботи так і не завершили ‒ через невідповідність об’єкта будівельним нормам.


Алушта, ілюстративне фото

Наприкінці 2016 року був затриманий начальник управління житлово-комунального господарства Алушти Олександр Молоков. Слідком звинуватив його в тому, що він нібито отримав хабар від підрядника ‒ за сприяння в укладенні договору на будівництво дитсадка. А наприкінці вересня цього року заарештували й двох керівників будівельної компанії «СК Регіон» ‒ з тієї ж причини. Тепер черга дійшла до Ігоря Сотова, який на момент укладення договору на будівництво дитсадка був головою міської адміністрації.

Аксьонов: «Шкоди для Республіки немає»

Ігор Сотов є уродженцем Білорусі. 1986-го він закінчив Львівський політехнічний інститут за спеціальністю «промислово-цивільне будівництво» та за розподілом був направлений до Алушти.

«Відразу потрапив у систему ЖКГ майстром комбінату міського облаштування, займався обслуговуванням пляжів, автостоянок. Потім став головним інженером, а 2002 року ‒ начальником комунального підприємства «Управління міського господарства», ‒ говорив сам Сотов у інтерв’ю «Крымской газете».

Головним «завгоспом» Алушти він пропрацював у цілому 12 років ‒ із 2002 до 2014 року. 2010-го Ігор Сотов балотувався до міськради від «Партії регіонів» та став депутатом.

У вересні 2014 року в анексованому Криму відбулися місцеві вибори вже за російським законодавством. Після цього в містах півострова призначили голів адміністрацій. Посада мера Алушти дісталася Ігорю Сотову. Він протримався на ній понад два роки. У грудні 2016 року призначений Росією голова Криму Сергій Аксьонов сказав, що алуштинський мер має піти у відставку.

«Виходячи з домовленостей, які у нас були, з точки зору виконання доручень президента РФ, уряду Росії, моїх та голови Держради Володимира Константинова, ми ухвалили рішення. Два голови адміністрації ‒ Алушти та Бахчисарайського району ‒ шукатимуть нове місце роботи», ‒ сказав він.


Сергій Аксьонов (л) та Ігор Сотов (п), архівне фото

Причому Аксьонов тоді пояснив, що до Сотова немає жодних претензій із точки зору порушення законодавства, й він залишиться працювати у владі.

«Це ротація. Тут немає ніяких корупційних схем і шкоди для Республіки», ‒ сказав російський голова Криму.

Новою головою міської адміністрації стала Галина Огнєва, яка при Ігорі Сотову була головою міськради та його найближчим партнером. Через три місяці після відставки Сотов повернувся до мерії на посаду заступника Огнєвої, але незабаром знову звільнився.


Галина Огнєва

Становище нинішньої голови адміністрації Алушти також є нестабільним. Наприкінці серпня Сергій Аксьонов повідомив, що в місті існують «колосальні питання з ефективністю влади», і доручив своєму заступнику Віталію Нахлупіну «взяти місто під зовнішнє управління».

Опоненти Сотова за ґратами

Сама Галина Огнєва говорить, що Ігор Сотов допустив «промахи в адміністративному управлінні», але зробив це не зі злого наміру.

«Він хороша людина, він порядна, нормальна людина, але як адміністративний працівник він допустив у своїй роботі не те щоб недбалість ‒ десь не до кінця відстежив ті чи інші напрямки адміністративної роботи», ‒ сказала Галина Огнєва Крим.Реалії.

На її думку, поки суд не визнав причетність Сотова до фінансових порушень, звинувачувати його передчасно.

«Йдуть розмови про те, що були розтрати або неправильний розподіл бюджету. Але це все ще потрібно довести, тому що дитячий садок стоїть. Так, може бути, не за тими сертифікаційними документами, про які йдеться, але він є в наявності», ‒ сказала голова адміністрації.

Чиновники Ігор Сотов і Галина Огнєва були головними об’єктами критики з боку журналіста Олексія Назімова та депутата Павла Степанченка. Останні вже понад рік перебувають під арештом. Проти алуштинських опозиціонерів порушили кримінальну справу за статтею «вимагання». За версією слідства, вони нібито вимагали грошову суму в членів «Единой России» за припинення критичних публікацій про них. Правозахисники називають переслідування Назімова та Степанченка політично мотивованим.


Олексій Назімов (л) та Павло Степанченко (п)

Соратники алуштинських опозиціонерів вважають показовим, що їхніх товаришів за сумнівним звинуваченням відправили до СІЗО, а Ігоря Сотова, підозрюваного в серйозних посадових злочинах, ‒ під домашній арешт.

«Триває суд, і, швидше за все, їх засудять. А Сотов ‒ під домашнім арештом. Суспільство розділене на дві сторони. На багатих ‒ олігархів і підприємців ‒ і тих, які за правду. Тих, у кого копійки в кишені немає, але вони до останнього домагатимуться правди. Це хіба нормально? Це не нормально! Дискримінація повна!» ‒ сказала Крим.Реалії громадська активістка з Партеніта Вікторія Машинович.

Позиція самого Ігоря Сотова з приводу висунутих йому звинувачень поки невідома. Слідком повідомляє, що слідчі дії щодо нього тривають.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *