Органи прокуратури вживають заходи щодо недопущення неправомірного зобов’язання державного підприємства повернути нафтопродукти у кількості понад 27 тисяч тонн та вартістю близько 221 млн грн

Органи прокуратури, діючи на захист інтересів держави, вживають заходів щодо недопущення неправомірного зобов’язання державного підприємства повернути нафтопродукти у кількості понад 27 386 тонн вартістю близько 221 млн гривень.

Так, внаслідок збройної агресії Російської Федерації у лютому 2014 року територію Автономної Республіки Крим, де перебувало державне підприємство «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», було тимчасово окуповано і воно втратило можливість здійснювати свою діяльність та виконувати взяті на себе зобов’язання.

Встановлено, що одне з товариств звернулося до суду із позовом до вказаного держпідприємства про повернення нафтопродуктів у кількості понад 27 386 тонн вартістю близько 221 млн грн, які згідно з укладеним між підприємствами договором зберігалися на території Автономної Республіки Крим.

Разом з тим висновком Торгово-промислової палати України від 17.04.2014 № 935/05-4 підтверджено, що події на території Автономної Республіки Крим є обставинами непереборної сили (форс-мажору), передбаченими договором зберігання, внаслідок яких, починаючи з 27.02.2014, «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» не мало змоги здійснювати свою господарську діяльність та повернути нафтопродукти, які залишилися на окупованій території.

Водночас, незважаючи на наведені обставини й наявність форс-мажору, судами позов вказаного ТОВ задоволено та зобов’язано державне підприємство повернути вказані нафтопродукти.

Прокуратурою м. Києва оскаржено судові рішення в касаційному порядку.

Погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, Вищий господарський суд України 25.10.2017 касаційну скаргу прокурора задовольнив, незаконні судові рішення скасував, а справу передав на новий розгляд до суду першої інстанції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *