Верховним Судом України задоволено заяву заступника Генерального прокурора щодо неоднакового застосування касаційним судом так званого «Закону Савченко» до осіб, засуджених до довічного позбавлення волі

Постановою Верховного Суду України від 26.10.2017 скасовано ухвали судів нижчих інстанцій щодо неправильного застосування норми ч. 5 ст. 72 КК України зі змінами, внесеними згідно із Законом України від 26.11.2015 № 838-VIIІ «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання». Не дивлячись на скасування у травні цього року, так званого «Закону Савченко», продовжують існувати проблеми щодо його правильного застосування з урахуванням ст. 5 КПК України.

Завдяки принциповій позиції Генеральної прокуратури України Верховним Судом України надано правовий висновок, який має форму прецеденту стосовно необхідності зарахування строку попереднього ув’язнення до осіб, засуджених як до позбавлення волі на певний строк, так і осіб, засуджених до довічного позбавлення волі.

З урахуванням цього правового висновку, матеріали за клопотанням громадянина України про зарахування строку попереднього ув’язнення у строк довічного позбавлення волі, за яким він відбуває покарання у місцях позбавлення волі направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *