500 років реформації – ідеї, що змінили світ

31 жовтня 2017 року протестантські церкви всього світу відзначають 500-річчя початку Реформації. Саме в цей день 500 років тому молодий  священник, Мартін Лютер, прибив на дверях Замкової церкви у м. Віттенберг              95 тез, які в майбутньому стали основною для створення нового Протестантського віровчення. У цьому творі Лютер виступив проти зловживань церкви при продажу індульгенцій, наголосив на тому, що лише віра та покаяння може бути підставою для прощення гріхів, проголосив пріоритет Святого Письма над всіма постановами церкви.

Нові релігійні ідеї були досить швидко підтримані більшістю північно-німецьких князів, які шукали лише приводу домогтися більшої незалежності від імператора Священної Римської Імперії і католицької церкви, яка підтримувала його владу. У 1555 році на рейхстазі у м. Аугсбург імператор               Карл V був змушений визнати незалежність князів у релігійних питаннях, а лютеранство поряд з католицизмом визнавалося офіційним віросповіданням. Остаточну крапку у боротьбі протестантизму за своє існування поставив Вестфальський мирний договір 1648 року, який припинив Тридцятилітню війну (найкривавіший релігійний конфлікт в історії Європи) та проголосив принцип «Чия влада того і віра». Наслідком цього компромісу стало умовне  розмежування Європи на католицьку (південний-схід) та протестантську (північний-захід).

Наразі протестантизм досить широко розповсюджений по всьому Світу і є другим за кількістю віруючих напрямом в Християнстві нараховуючи близько 800 млн віруючих. У 92-х країнах протестантизм наразі є найбільшим напрямом християнства, а у 49-ти його послідовники складають більшість.

Протестантизм в України представлений практично усіма існуючими в Світі протестантськими деномінаціями. Найбільшими протестантськими конфесіями в Україні є: Євангельські християни-баптисти – 500 тис віруючих, Християни віри євангельської – 400 тис віруючих та Адвентисти сьомого                дня – 100 тис віруючих. Загальна кількість віруючих-протестантів перевищує 1 млн осіб та складає 2,5 – 3% населення нашої держави.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *