Українська діаспора просить Канаду тиснути на Росію «актом Магнітського»

Українська діаспора привітала набуття у Канаді чинності так званого «акту Магнітського», який дозволяє накладати санкції на порушників прав людини по всьому світу, у тому числі – в Росії.

Про це заявив президент Конгресу українців Канади Павло Грод, повідомляє Укрінформ.

«Завдяки наполегливій роботі багатьох парламентаріїв та лобістів, «акт Магнітського» став повноцінним законом. Його ухвалення дозволить уряду Канади швидко запроваджувати санкції проти російських юридичних і фізичних осіб, відповідальних за порушення міжнародного права і прав громадян України й Росії», — сказав Грод.

Він також закликав офіційну Оттаву використати нові механізми й розширити санкції проти Кремля. «Конгрес українців Канади закликає уряд Канади оперативно запровадити санкції проти російських суддів, прокурорів, детективів й інших чиновників, відповідальних за незаконне ув’язнення та погане погодження із громадянами України», — наголосив президент КУКу.

Окрім цього, Грод підтримав ідею створення у межах МЗС та Мінфіну Канади спеціальних департаментів, що слідкуватимуть за ефективним застосуванням санкцій, перешкоджаючи їх уникненню.

Як відомо, 18 жовтня «акт Магнітського» був підписаний генерал-губернатором Канади, що завершує процес його ухвалення і надає законної сили на території країни. Протягом тривалого обговорення цього законопроекту, що тривало у Канаді більше року, автори поширили його дію не лише на чиновників-корупціонерів у Росії, а й на осіб, задіяних у порушеннях прав людини, незалежно від їх громадянства чи країни проживання.

Хоча ухвалена редакція закону не виділяє окремо Росію, прикметно, що саме у Москві він викликав найбільше обурення. У посольстві РФ навіть пригрозили Оттаві «контрдіями» у випадку ухвалення, однак поки не втілили своїх погроз.

Російський адвокат Сергій Магнітський загинув у Росії 16 листопада 2009 року, перебуваючи під арештом, після викриття корупційних злодіянь вищого керівництва держави.

США ще у 2012 році запровадили санкції проти російських чиновників, яких підозрюють у порушенні прав людини, з часом поширивши його дію на весь світ. Згодом подібний закон ухвалив Європарламент, Естонія та Велика Британія.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *