У Малоянісолі вшанували жертв політичних репресій

3 листопада у селі Малоянисоль відбулись меморіальні заходи та покладання квітів до пам’ятника Георгія Костоправа та пам’ятного знаку «Репресованим односельцям» с. Малоянисоль у зв’язку з відзначенням 80-ї роковини початку Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

У заході взяли участь голова райдержадміністрації Володимир Завгородній, голова районної ради Василь Мітько, заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз, представники громадських, політичних, релігійних організацій, трудові колективи району та учнівська молодь.

Голова райдержадміністрації Володимир Вікторович звернувся до присутніх з промовою:

«Ми згадуємо кожного, хто був необґрунтовано звинувачений у злочинах, був позбавлений рідної домівки і висланий на чужину, відправлений у виправно-трудові табори та тюрми, був знищений каральною системою.

Жертвою міг стати будь-хто, хто намагався протистояти владній системі. Під утиск попали державна, інтелектуальна та творча еліти, духовенство, робітники та селяни. Україна втратила свій цвіт, але не була винищена.

Так, тільки у селах Малоянисольської сільської ради жертвами «Грецької операції НКВС» стало більше 109 греків, у Новоянисолі – 20 осіб, Македонівці – 29 осіб, Кременівці (Чердаклі) – 76 осіб, Візантії – 4 особи.

Спільна пам’ять, спільний біль, спільна відповідальність за творення сучасності України мають об’єднати нас – представників влади, громадсько-політичних сил, всіх громадян навколо відновлення миру та суспільної злагоди в рідній країні.

Особливо сьогодні, коли думка суспільства розподілилася навпіл, ми маємо попри все не допустити поглиблення ворожнечі всередині держави та залишатись Людьми! Бути толерантними, гуманними, справедливими!

Громада, що не прислухається до позиції своїх громадян, не здатна на успішний розвиток. Країна, громадяни якої не в змозі знайти спільну мову, не зможе протистояти зовнішнім негараздам.

Нехай пам’ять про невинно убієнних згуртує нас, додасть нам мудрості і наснаги для зміцнення власної держави на власній землі.

Бережімо себе і Україну!»

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *