Юрій Луценко взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

У вівторок, 8 листопада 2017 року, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Генеральний прокурор України Юрій Луценко взяв участь в обговоренні питання щодо повноважень слідчих органів прокуратури після 20 листопада 2017 року, а також створення та початок діяльності Державного бюро розслідувань (ДБР).

Так, Генеральний прокурор України підкреслив, що 20 листопада 2017 року спливає 5 років з дня набрання чинності КПК України, а отже і відведений законодавцем гранично допустимий строк для здійснення слідчими прокуратури повноважень з розслідування підслідних ДБР злочинів. При цьому слідчі прокуратури продовжують здійснювати розслідування злочинів, підслідних ДБР, за умови, що їх розпочато до 20 листопада 2017 року – повноваження з дорозслідування.

Юрій Луценко наголосив, беручи до уваги, що наразі ДБР не розпочало свою роботу, а прокуратура втратить повноваження з розслідування підслідних ДБР злочинів, вирішенням проблеми може стати використання повноважень з доручення проведення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування в порядку ч.5 ст. 36 КПК (у зв’язку із неможливістю здійснення ефективного досудового розслідування ДБР через те, що воно не розпочало свою роботу).

Проте, за словами Генерального прокурора України, передача кримінальних проваджень до інших органів досудового розслідування може негативним чином позначитися на якості і ефективності їх розслідування.

Юрій Луценко зазначив, що відтак невнесення відповідних змін до діючого законодавства з метою врегулювання цього проблемного питання призведе до колапсу у сфері забезпечення кримінального судочинства значної кількості злочинів, підслідних ДБР відповідно до ч. 4 ст. 216 КПК України.

Одночасно Генеральний прокурор України звернув увагу присутніх, що, продовжуючи обговорення питання повноважень прокуратури, не можна оминути існуючі наразі в Законі України «Про прокуратуру» приписи щодо скорочення прокурорів з 1 січня 2018 року в загальній чисельності працівників прокуратури до 10 тис осіб.

Юрій Луценко наголосив, що на теперішній час навантаження на прокурора зростає, у тому числі й через збільшення кількості органів, за якими у формі процесуального керівництва він здійснює нагляд, й продовження виконання «перехідних повноважень» згідно в Конституцією України тощо.

За наведених обставин очевидним є те, що корегування чисельності прокурорів в загальній кількості працівників прокуратури доцільно проводити в межах реалізації повноважень Генерального прокурора з організації діяльності прокуратури, а не відповідно до побажань «шанувальників» прокуратури зовні.

«В такій ситуації відсутності ДБР я не можу говорити про скорочення прокурорів і слідчих, вони просто не можуть бути скорочені, бо ніхто не виконає за них їхню роботу», – констатував Юрій Луценко і звернувся з пропозицією «дозволити Генеральному прокурору приймати рішення про те, скільки в рамках визначеної чисельності – 15 тис, має бути прокурорів, слідчих, державних службовців».

«Ситуація достатньо критична, щоб розглянути її протягом короткого часу», – зазначив Генеральний прокурор України.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

 

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *