У державну власність повернуто приміщення наукової установи в центрі столиці, приватизоване однією з приватних структур

Завершено дворічну судову тяжбу щодо повернення у державну власність приміщення закладу освіти, розташованого на бульварі Т. Шевченка у м. Києві площею 555, 8 кв м вартістю понад 6 млн гривень.

Генеральною прокуратурою України ще у 2015 році пред’явлено позов про визнання недійсними наказів Фонду державного майна України, договорів про оренду та купівлю-продаж зазначеного вище приміщення, балансоутримувачем якого була державна наукова установа «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти».

Вищий господарський суд України визнав законими та обґрунтованими вимоги Генеральної прокуратури України, що нерухоме майно не могло використовуватися в інших, ніж освітні, цілях, а його приватизація суперечить вимогам Закону України «Про освіту» та інтересам держави. Рішенням суду від 14.12.2016 позов задоволено, визнано незаконими всі акти і правочини стосовно спірного майна та зобов`язано відповідача повернути нерухомість державі в особі Міністерства освіти і науки України.

Суб`єкт господарювання вдавався до неодноразових спроб домогтися скасування або зміни цього рішення: ініціював його перегляд за нововиявленими обставинами, зміну способу та порядку виконання судового рішення, а також тричі звертався до Верховного Суду України із заявами про його перегляд.

У зв’язку із безпідставністю та необґрунтованістю цих вимог судовими інстанціями відмовлено у задоволенні вказаних заяв, а Верховним Судом України – у допуску, оскільки правових підстав для перегляду постанови суду касаційної інстанції не встановлено.

Завдяки злагодженій діяльності структурних підрозділів Генеральної прокуратури України та їхній послідовній позиції у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно поновлено реєстрацію права власності на спірне приміщення за державою. Окрім того, 03.11.2017 нерухомість повернуто державі в особі Міністерства освіти і науки України, що зафіксовано державним виконавцем.

На цей час Генеральною прокуратурою України вживаються заходи представницького характеру щодо повернення Міністерству освіти і науки України ще 5-х об`єктів, які вибули з власності держави, загальною площею понад 2,6 тис кв м.

Управління звязків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *