«Перезавантаження» процесу: в Криму знову судять Володимира Балуха

16 листопада відбувається чергове засідання підконтрольного Кремлю Роздольненського районного суду Криму в справі українця Володимира Балуха. Раніше цю справу відіслали на повторний розгляд.

Фермер із кримського селища Серебрянка Володимир Балух у 2014 році встановив на даху свого будинку український прапор, а потім повісив табличку з написом «Вулиця Героїв Небесної Сотні». У грудні 2016 року співробітники ФСБ провели обшук в українця, під час якого нібито виявили 90 патронів і кілька тротилових шашок. У серпні 2017 року підконтрольний Росії Роздольненський районний суд Криму виніс вирок: три роки і сім місяців колонії загального режиму, а також штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян. Українські правозахисники вважають, що Володимир Балух став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію.

Кореспондент Радио Свобода Антон Наумлюк, який відвідує засідання суду у справі Володимира Балуха, говорить про погіршення здоров’я українця.

Його доставили під конвоєм до лікарні, провели обстеження. Зрештою, Володимира Балуха повернули в ІТТ. Не найкраще рішення
Антон Наумлюк

‒ Процес почався заново, відбулося вже два засідання. На першому ж Володимир Балух оголосив, що провини не визнає й нічого протиправного не робив. Проте його вже 11 місяців тримують під вартою незаконно. Поводиться він напористо, агресивно, активно бере участь у засіданні, ставить запитання свідкам. Володимир Балух не замикається, як свого часу Олег Сенцов. І все ж на останньому засіданні йому стало зле, довелося викликати «швидку». Його доставили під конвоєм до Центральної районної лікарні, провели обстеження й призначили лікування. Зрештою, Володимира Балуха повернули в ізолятор тимчасового тримання, де він мав вживати всі ліки. Не найкраще рішення, враховуючи, що в ІТТ холодно, а загострення його хвороби пов’язане зокрема й з похолоданням.


Антон Наумлюк

Російський юрист, адвокат Володимира Балуха Ольга Дінзе не вірить в об’єктивність підконтрольного Росії кримського суду, який розглядає справу українця.

Навряд чи нам варто очікувати послаблень, суд напевно винесе новий обвинувальний вирок
Ольга Дінзе

‒ Справу повернули на повторний розгляд завдяки нашій скарзі в російський Верховний суд Криму на суддю, яка вела і першу справу Володимира Балуха, і другу. Тобто повторний розгляд проходить з новим складом суду. Поки що прокуратура не змінила колишній обвинувальний висновок, а суддя залишила колишній запобіжний захід. Проте ми подаватимемо відповідні клопотання. Навряд чи нам варто очікувати послаблень, суд напевно винесе новий обвинувальний вирок. Нагадаю, що прокурор відштовхується від результатів обшуку в будинку, який не належав обвинуваченому. Під час самого обшуку також було допущено безліч порушень. Ми, звичайно ж, знову будемо вказувати на це судді.


Ольга Дінзе

Експерт Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін переконаний, що всі кримчани з проукраїнською позицією наражаються на небезпеку на півострові.

Якщо людина налаштована проти окупації та не приховує цього, за нею в результаті прийдуть
Володимир Чекригін

‒ На жаль, в Криму зараз карають не тільки за український прапор, а й за переконання. Якщо людина налаштована проти окупації та не приховує цього, за нею в результаті прийдуть. Наприклад, Ігоря Мовенка із Севастополя побили за наклейку добровольчого батальйону «Азов» на велосипеді, але замість порушення кримінальної справи проти нападників почалося переслідування його самого за проукраїнську позицію. Слідчі знайшли якийсь коментар від 2016 року й ставлять цій людині екстремізм. Росіяни лише намагаються створити видимість того, що українців на півострові не обмежують, але насправді ситуація вкрай сумна.


Володимир Чекригін

Кримський громадський діяч, нині доцент Чернівецького університету імені Федьковича Анатолій Ковальський 9 березня 2014 року був викрадений на залізничному вокзалі в Сімферополі, коли зустрічав посилку з українською символікою перед мітингом у парку імені Шевченка. Сьогодні він констатує, що на півострові панує ксенофобія.

Усіх незгодних беруть на олівець, а потім приходять з обшуками
Анатолій Ковальський

‒ У Криму в окупантів розв’язані руки. Мене тоді банально викрали, зв’язали, завезли невідомо куди. У Росії споконвіку переслідували все чужорідне, так що нічого нового тут немає. Українська школа-гімназія свого часу користувалася неабиякою популярністю, але відразу після анексії з неї зрубали всю символіку, стерли імена тих, хто її будував. Неначе українців тут ніколи не було, а були тільки росіяни. Всіх незгодних беруть на олівець, а потім приходять з обшуками і таке інше. Так що Володимир Балух не перший і, на жаль, не останній такий політв’язень.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *