Хрестами й молитвами: як у Криму борються зі СНІДом

У Криму за півроку різко зросла кількість ВІЛ-позитивних людей, повідомив російський Центр профілактики та боротьби зі СНІДом. За інформацією організації, в серпні зафіксовано 22 тисячі нових випадків зараження, тоді як у січні їх було лише 16 тисяч.

За статистикою 2013 року в Криму було 28 ВІЛ-позитивних на 100 тисяч населення, а в 2016-му ‒ вже 40 випадків на ті самі 100 тисяч. У сусідній Росії цей показник в останні роки тримається на позначці в 50. Підконтрольне Кремлю Міністерство охорони здоров’я півострова в жовтні цього року повідомило, що в Криму на диспансерному обліку перебуває понад 10 тисяч осіб з ВІЛ, але з них тільки половина отримує антиретровірусну терапію.

Керівник організації «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю» Антон Басенко зазначає, що таке зростання показників може бути пов’язане з тим, як російська влада ставиться до наркозалежних.

Російська влада вважає заміщення важких наркотиків метадоном підривною роботою Заходу
Антон Басенко

‒ Найголовнішим ударом по боротьбі з ВІЛ у Криму було повне згортання замісної терапії для наркозалежних. Такі люди починають отримувати антиретровірусні препарати тільки після того, як їх приведуть у стабільний стан за допомогою метадону або інших препаратів. За українською статистикою, в середньому кожен другий наркозалежний ще й ВІЛ-інфікований. У Криму до анексії замісною терапією користувалися 800 осіб, так що можна сміливо стверджувати, що принаймні 400 кримчан залишилися без первинного вирішення своєї подвійної проблеми. На жаль, російська влада вважає заміщення важких наркотиків метадоном мало не підривною роботою Заходу.

Голова «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Дмитро Шерембей називає Росію найгіршою країною, з точки зору ризику зараження вірусом імунодефіциту.

У Росії борються зі СНІДом хрестами й молитвами. Нічого дурнішого придумати не можна
Дмитро Шерембей

‒ Росія ‒ це єдина країна світу, яка показує просто божевільне зростання захворювання на СНІД. Інфікуються ВІЛ більше ніж 100 тисяч людей на рік. Це означає, що влада ніяк не чинить спротив епідемії. Люди без імунітету потім заражаються туберкульозом та іншими хворобами, і зрештою кількість жертв збільшується в 4-5 разів. За розрахунками вчених, якщо в країні буде інфіковано більше ніж 2% населення, епідемія набуде незворотної фази. При цьому в Росії, грубо кажучи, борються зі СНІДом хрестами й молитвами, тобто напирають на моральність. Нічого дурнішого придумати не можна. Україна ж сьогодні лідирує серед держав, які успішно борються з епідемією й практично зупинили поширення ВІЛ.


Дмитро Шерембей

Головний лікар Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Олександр Юрченко додає, що багато кримчан з ВІЛ змушені перебиратися на материкову Україну в пошуках нормального лікування.

‒ На жаль, сьогодні немає чіткої статистики щодо Криму, скільки людей отримують антиретровірусну терапію коштом держави чи потребують її. В Україні зараз використовують підхід «лікувати всіх», незалежно від кількості вірусів у крові або ступеня імунодефіциту. Тобто головне, щоб ВІЛ-інфікований не заразив іншу людину. Росія ж застосовує цю терапію тільки до тих, у кого інфекція вже досить розвинулася. Тому ВІЛ-інфіковані з Криму часто переїжджають на лікування на материкову Україну: в Миколаївську, Херсонську, Одеську області, а також до Києва. Тільки в столиці я знаю понад сто осіб, які після 2014 року перебралися сюди для того, щоб мати доступ до антиретровірусної терапії.

(Над текстовою версією матеріалу працював Владислав Ленцев)

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *