Юрій Луценко: Цей рік виявився найрезультативнішим з усіх років розслідування злочинів стосовно учасників Революції Гідності (ФОТО, ВІДЕО)

У понеділок, 20 листопада 2017 року, Генеральний прокурор України Ю. Луценко провів зустріч з родинами героїв Небесної сотні та їх адвокатами, на якій також були присутні заступник Генерального прокурора А. Стрижевська, керівники профільних структурних підрозділів Генеральної прокуратури України, зокрема керівник Департаменту спеціальних розслідувань С. Горбатюк, начальник управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, Д. Басов, голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України С. Козьяков.

Під час брифінгу Генеральний прокурор наголосив, що зустріч пройшла в спокійній робочій атмосфері, були обговорені основні досягнення та проблеми. На думку Ю. Луценка, цей рік виявився найрезультативнішим із усіх років розслідування. Перш за все, завдяки діям усіх правоохоронних органів на сьогодні 380 осіб отримали підозри у фізичних діях, в тому числі, вбивствах щодо учасників мирних протестів під час Революції Гідності. Із них щодо понад 200 осіб справи знаходяться в суді, стосовно 49-ти з них – є вироки.

Водночас він наголосив, що поки мова йде про звичайних виконавців, і лише завдяки запровадженню нового законодавства у частині здійснення спеціального (заочного) розслідування зроблено серйозний прогрес щодо заочного засудження організаторів цих злочинів. Так, найголовнішою ознакою цього є розгляд Оболонським райсудом справи щодо екс-Президента В. Януковича, який обвинувачується у державній зраді.

«В стадії розгляду дозвіл на заочне засудження щодо В. Януковича, В. Захарченка, О. Якименка В. Тоцького. Тих людей, які віддали злочинний наказ, що призвів до розстрілів на Майдані. Це буде другий, не менш важливий ніж перший процес над Януковичем», – повідомив Генеральний прокурор.

Також серед позитивних результатів він назвав активізацію розслідування кримінального провадження про узурпацію влади В. Януковичем шляхом здійснення конституційного перевороту, підозра в якому оголошена колишньому Міністру юстиції О. Лавриновичу. Як наголосив Ю. Луценко, зараз триває активна робота над кваліфікацією дій або бездіяльності суддів Конституційного суду України та тодішнього керівництва держави на чолі з Януковичем. «Впевнений, що ця справа також буде перспективною як третя справа щодо Януковича та його оточення в українських судах», – підкреслив він.

Окрім того, в суді розглядається справа стосовно О. Єфремова, який обвинувачується у порушенні територіальної цілісності та недоторканності держави. Державне обвинувачення, на думку Генерального прокурора, в ньому підтримується належним чином.

Ще одним серйозним здобутком Ю. Луценко назвав отримання дозволу на заочне засудження екс-Міністра доходів і зборів О. Клименка: «Йому пред’явлена, після величезних проблем у судах і різних методів його захисту, підозра та надано дозвіл на його заочне засудження. Арештовано близько 40-ка його тодішніх підлеглих. 23 з яких очолювали обласні податкові адміністрації. 9 з яких відрізняються найбільшими підозрами у розкраданні, знаходяться під вартою. Описане майно цих підлеглих на суму 900 млн грн. Описано, накладено арешт на майно самого Клименка». Наразі його адвокати ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження.

Як серйозний успіх слідства Генеральний прокурор навів результати у справі С. Курченка. «Судом все ще не надано дозволу на заочне засудження. Попри це, ми змогли запустити процедуру спеціальної конфіскації. Вперше в історії України. У Фонд державного майна передано Одеський нафтопереробний завод», – зазначив він.

Також Ю. Луценко проінформував, що в ще одному кримінальному провадженні щодо вчинення злочинів під час Революції Гідності накладено арешт на «вертолітний майданчик», оголошена підозра столичному екс-Голові м. Києва Л. Черновецькому.

Не оминув увагою Генеральний прокурор і певні проблеми в розслідуванні цієї категорії злочинів. Так, перша з них – це проблема з судами: «Суддів мало, вони просто не встигають розглядати всі справи. Досить сказати, що по Міжгір’ю і Сухолуччю справа не передається через те, що Печерський суд з січня цього року не може розглянути питання про надання дозволу про заочне судочинство».

Друга проблема, на його переконання, це проблема законодавства: «Як відомо, з 20 листопада 2017 року Генеральна прокуратура України позбавлена функції слідства, відтак старі справи залишаються за нами. Але справи, навіть старі, в яких є підозрюваними чиновники категорії «А», мають бути передані до НАБУ».

«Тому більшість резонансних справ, про які ми зараз говорили із сім’ями Небесної сотні, відповідно до Закону мають бути в найближчий час передані до Національного антикорупційного бюро. Це справи, де фігурує Янукович, Арбузов, Азаров, Курченко, Клименко. Всі прекрасно розуміють, що вивчити справу в декілька тисяч томів, навіть в декілька сотень томів, займе багато місяців і може зашкодити результатам слідства», – продовжив він.

Водночас, за інформацією Ю. Луценка, під час сьогоднішньої зустрічі із родинами Небесної сотні було обговорено можливість звернення до Верховної Ради України з тим, щоб скоригувати законодавство в частині злочинів проти учасників Революції Гідності, щоб залишити в прокуратурі «справи Майдану» щодо високопосадовців категорії «А», розпочаті прокуратурою. Оскільки наслідком передачі таких справ, наприклад до НАБУ, стане загальмування темпів слідства.

Резюмуючи сказане, Юрій Луценко підкреслив: «За цей рік ми активізували виявлення тих, хто вчиняв злочини проти активістів Майдану і знаходяться на території України. Ще раз повторюся, таких уже понад 200 – в судах».

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *