Юлія Вотчер: igiMED, який рятує життя

ГО «Мольфар», президентом якого є відомий український волонтер Юлія Вотчер, як ми вже розповідали, ще у 2015 році   представила  волонтерський  проект, який отримав назву  igiMED. Це медична інформаційно-облікова система, яка була створена  в перший рік війни насамперед для значного скорочення часу на первинні процедури під час надання невідкладної допомоги пораненому на фронті бійцю. Також система об’єктивно фіксує дані про поранення. Проте, в процесі розробки програмного продукту, igiMED може ефективно  працювати і під час надання невідкладної допомоги в мирному житті.

Кор – Юліє Луківно, розкажіть трошки про саму систему.

ЮВ – По-перше, система суттєво скорочує медичний документообіг, на який зазвичай витрачається до трьох хвилин, а це дуже важливо, коли пацієнту потрібна невідкладна допомога.

По-друге, застосування igiMED втричі збільшує продуктивність роботи лікарів, оскільки у фахівця з’являється більше часу на безпосередню роботу з пацієнтом. І головне – застосування системи дозволяє швидко обрати медичний заклад та підготовити необхідне обладнання в той час, коли лікарі  працюють з  хворим чи постраждалим на виїзді. Зрозуміло ж, що іноді для врятування життя рахунок іде на секунди…

Понад два роки волонтерам не вдається запустити проект igiMED, і головні причини цього – дивна, якщо не злочинна, позиція певних місцевих чиновників.

Кор – Маєте на увазі саме Вінницю?

ЮВ – Так. Звичайно, в нас достатньо проблем і в інших сферах, але сьогодні я б хотіла поговорити саме про медицину. Понад два роки ми працюємо над запуском нашого проекту хмарної облікової медичної системи igiMED для екстреної медичної допомоги.

Оскільки я вінничанка, саме  тому і було прийняте рішення, щоб почати впровадження з Вінниччини. Але, я тепер це побачила, то була моя помилка, тому що саме тут стикнулися із першими перепонами. Парадокс у тім, що знайшлися люди, які  готові  інвестувати у реальні зміни в охороні здоров’я, не просячи нічого у держави, опікуючись здоров’ям її громадян, а навпаки – пропонують…

А в цей час, на місцях, посадовці, дивлячись в очі «чесними» очима, кажуть неправду про те, що у них вже такі програми є, і вони вже успішно працюють. Така заява  була проголошена  директором департаменту охорони здоров’я Л.О. Грабович на нараді у міського голови С.А. Моргунова. На честь мера, його реакція була однозначною — така програма місту потрібна.

Не маючи професійних навичок слідчого, важко не запідозрити певних чиновників у наявності особистих інтересів – і чи не простежується тут корупційна складова?

Кор – тоді, як кажуть, «трохи історії»…

ЮВ – Щодо нашої програми – і мер Вінниці, і Голова облдержадміністрації прийняли нашу пропозицію, як кажуть, «на ура», ми підписали Меморандум між Вінницькою облдержадміністрацією, Міським головою міста Вінниці  та ГО «Мольфар» у 2015 році. Потім був підписаний трьохсторонній Договір  про впровадження програмного забезпечення у Вінницькій області.

Але далі все йшло досить важко. Очевидний був саботаж на кожному кроці з боку обласного Департамента  охорони здоров’я та його підрозділів. Керівник Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги Анатолій Пірникоза, мотивуючи тим, що не розбирається у даному питанні, – «перевів» нас на спілкування із своїм заступником Олегом Сідоровим, який чомусь запропонував представникам ГО «Мольфар» «не лізти» в медичний напрямок роботи ОДА і впроваджувати систему igiMED лише на фронті…

Проте, ми не збиралися здаватися, і, розуміючи важливість впровадження системи для початку хоча б в одній області України, організували ще одну зустріч з тодішнім заступником Вінницького мера – Андрієм Ревою. Під час зустрічі ми отримали  можливість продемонструвати програму в дії, яка справила цілком позитивне враження. Здається, більше нічого нам не заважало. Але…

Директор Департаменту ОЗ Вінницької області Людмила Грабович повідомила, що вони вже мають діюче програмне забезпечення для екстреної медицини і не потребують іншого. Нам було дивно про це чути, оскільки, займаючись розробкою своєї системи ми ретельно вивчили це питання і знали, що у Вінницькій області нічого подібного немає. Про це ж при нас запитав у Грабович і пан Рева. І тут ми почули більш правдиву відповідь від чиновниці, що програмне забезпечення, мовляв, є, але воно (увага!) «ще не написане».

Однак, договір підписаний і його потрібно реалізовувати. Так думали ми.

Кор – І вже після цього ви розпочали впровадження?

ЮВ -Ні. Після підписання договору, Керівник Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги Анатолій Пірникоза відмовив нам у впровадженні igiMED безпосередньо у Вінниці і запропонував реалізувати проект в області. Як сказав тоді його заступник Олег Сідоров: «У вас все одно нічого не вийде. Ви самі побачите, які там проблемні люди». І голосно засміявся… Він чомусь був переконаний, що у нас і справді нічого не вийде.

Така  була його позиція, а у нас попереду було багато роботи.  Головне проміжне завдання було: провести навчання лікарів для подальшої роботи з igiMED і готуватися до тестування проекту. Для цього від Вінницького Обласного Центру екстреної медичної допомоги був – потрібний лише наказ. Якого ми не могли отримати (увага!) протягом 6 місяців! Нарешті, в липні 2016 року (тобто через 1 рік після підписання договору!) ми все ж-таки добилися отримання цього наказу. Провели безкоштовне навчання медперсоналу  в серпні 2016 року.

Кор – І розпочали впровадження?

ЮВ – Знову «ні». З’явилися нові «цікаві» перепони. Міністр Охорони здоров’я пані Уляна Супрун знає про те, що медична інформаційна система для екстреної медичної допомоги «під ключ», включаючи унікальну систему звітності та аналізу роботи екстреної медичної допомоги насправді дуже потрібна. Це важливо для України. Проте у самому МОЗ фінансування на впровадження такої програми немає. Сучасна схема роботи МОЗу працює таким чином, що юридично міністерство взагалі не впливає на фінансування необхідних йому самому і, сподіваюся, народу України, програм. Отже, держава виділяє якомусь із обраних «виробників» кошти на розробку і впровадження, а МОЗ просто прийме її до виконання.

Але про це окрема розмова.

Далі буде.

Максим Арапов, спеціально для ІАЦ 

 

www.molfar.org

www.igimed.com

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *