Органами прокуратури України виявлено факт поставлення засуджених в небезпеку зараження невиліковною інфекційною хворобою

За ініціативи Генеральної прокуратури України прокуратурою Дніпропетровської області за участю фахівців у галузі медицини проведено перевірку в державній установі «Дніпровська виправна колонія (№89)».

Установлено, що співробітники виправної колонії та відповідної спеціалізованої туберкульозної лікарні тривалий час не вживали заходів, спрямованих на роздільне тримання засуджених.

Зокрема, в установі одного із засуджених, який не хворів на заразну форму туберкульозу, було поміщено до камери дисциплінарного ізолятора разом з особами хворими на відкриту форму з виділенням мікобактерій туберкульозу, що є джерелом інфекції для осіб, які з ними контактують.

Таким чином, співробітниками вказаної виправної установи в’язня поставлено у небезпеку зараження вірусом хвороби, що загрожує життю і здоров’ю людини.

За вказаними фактами стосовно службових осіб установи та лікувального закладу розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 130 (свідоме поставлення іншої особи в небезпеку зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини), ч. 1 ст. 367 (службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб) КК України.

Крім того, прокуратурою області до Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України внесено вказівку з вимогою усунути порушення законодавства.

Генеральна прокуратура України й надалі буде оперативно та ефективно реагувати на порушення прав засуджених, сприяти забезпеченню гідних умов їх тримання.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *