Прикордонники разом з усією країною вшанували пам’ять загиблих в роки Голодомору

У День пам’яті жертв Голодоморів прикордонники долучилися до загальнодержавних заходів вшанування пам'яті жертв вчиненого комуністичним тоталітарним режимом геноциду Українського народу.

Голодомор – злочин геноциду проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду у 1932–1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей.

Голодомор — помста за свободу. Історики пояснюють: Сталін організував геноцид, щоб покарати українців за незалежність 1917—1921 років.

Як відомо, у 1917-1921 українці відродили власну державність. Українська Революція не лише повернула нашу батьківщину на мапу світу. Нова держава задекларувала демократичний лад та дотримання основних прав і свобод людини. З перших днів Українська Народна Республіка протистояла російській інформаційній та військовій агресії. Втім війна більшовиків проти України не завершилася із падінням державності.

Вже через десятиліття більшовики завдадуть остаточного, на їх думку, удару по окупованій Україні. Насильницьке вилучення продовольства, блокада сіл та цілих районів, заборона виїзду за межі охопленої голодом України, репресії – все  це мало знищити українське прагнення незалежності й самих українців.

Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперій. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони позбавлені життя, в країну повернено рабство – селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю, люди не могли сподіватися на недоторканість житла, не мали свободи релігії, їх обмежили в культурних правах. Але режим не зумів досягнути головного – Україну не зламали. І свою незалежність ми змогли підтвердити вже 1991 року.

Сьогодні, прикордонники вшанували пам’ять про невинно убієнних в кожному прикордонному підрозділі, пунктах пропуску на державному кордоні та контрольних пунктах в’їзду-виїзду на лінії розмежування і адмінмежі з ТОТ АР Крим. На території військових містечок приспустили Державний прапор України, а о 16.00 в усіх органах та підрозділах Держприкордонслужби охоронці кордону запалили свічки. Шикувалися прикордонники поряд з ритуальними майданчиками, перед якими запалили лампадки, в органах охорони кордону, навчальних закладах та в районі проведення АТО.

В Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького було проведено просвітницький захід щодо вшанування пам’яті жертв Голодоморів з теми: «Великі жертви твої, Україно!».

Також варто зазначити, що напередодні, в прикордонних навчальних закладах були проведені уроки пам’яті, виховні години, культурно-просвітницькі заходи серед курсантів, студентів та слухачів закладів з метою донесення до широкої аудиторії об’єктивної інформації про злочин геноциду проти Українського народу та трагічні події української історії.

Прикордонники схиливши голову хвилиною мовчання віддали знак пошани жертвам голодоморів.

В той же час у пунктах пропуску на державному кордоні до акції окрім прикордонників долучилися інші представники контрольних служб та громадяни, які перетинали державний кордон України.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *