Щодо чергових результатів розслідування злочинів стосовно учасників громадського руху «Автомайдан» в січні – лютому 2014 року

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України проводиться системна робота та вживаються заходи щодо встановлення і притягнення до кримінальної відповідальності правоохоронців з числа керівного складу органів внутрішніх справ, причетних до організації неправомірних дій стосовно учасників мирних акцій протесту в січні – лютому 2014 року.

Так, 05.12.2017 до суду передано обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього заступника начальника ГУ МВС України в м. Києві – начальника кримінальної міліції (організатор вчинення злочинів), заступника начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в м. Києві, а також заступника начальника відділу і двох оперуповноважених цього ж управління, які обвинувачуються у перевищенні влади та вчиненні за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб (так званих тітушок) в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 провокації та наступного спільного з працівниками столичного спецпідрозділу «Беркут» незаконного затримання 6 активістів громадського руху «Автомайдан», застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисне пошкодження їх автомобілів.
У подальшому (згідно обвинувачення), відповідно до злочинного плану, задіяні у його реалізації правоохоронці доставили активістів до одного з райуправлінь міліції м. Києва, де надали завідомо неправдиві показання, поєднані з обвинуваченням невинних громадян у тяжких злочинах, на підставі яких автомайданівців було затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та арештовано.

Дії колишнього заступника керівника столичної міліції кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 383, ч. 2 ст. 384 КК України (організація вчинення, керівництво підготовкою і вчинення за попередньою змовою групою осіб перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством та спричинило тяжкі наслідки, організація завідомо неправдивих повідомлень про вчинення злочину та надання завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням особи в тяжкому злочині).
Дії керівника та співробітників УБНОН ГУ МВС України в м. Києві кваліфіковано за ч. 2 ст.28, ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 383, ч. 2 ст. 384 КК України (перевищення влади та службових повноважень за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося насильством та спричинило тяжкі наслідки, завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину та надання завідомо неправдивих показань, поєднаних з обвинуваченням особи в тяжкому злочині).

У ході слідства підтверджено та зібрано достатньо доказів, які вказують на спланованість та координованість дій правоохоронців щодо протидії протестним акціям у злочинний спосіб – провокації, заподіяння активістам тілесних ушкоджень, пошкодження їх автомобілів, затримання, арешти, фальсифікація стосовно них кримінальних проваджень.

До цього залучалася як вся вертикаль правоохоронної системи різних рівнів, від керівників до їх підлеглих, так і «тітушки», тобто цивільні особи з числа раніше судимих осіб, наркозалежних чи схильних до вчинення кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, що за цим епізодом злочину, окрім вищевказаних осіб до кримінальної відповідальності притягнуто ще 14 правоохоронців, зокрема 13 співробітників спецпідрозділу «Беркут», у тому числі командира полку і командира роти, начальника відділу управління боротьби з незаконним обігом наркотиків, а також 8 цивільних осіб («тітушок»).

Стосовно командира оперативної роти спецпідрозділу «Беркут» та 5 його підлеглих бійців за участь у вчиненні указаних злочинів, а також «тітушок» обвинувальні акти розглядаються в судах. Двох із них у жовтні поточного року засуджено.

Ще четверо міліціонерів спецпідрозділу «Беркут», які тривалий час розшукувалися і в поточному році були затримані на даний час ознайомлюються з матеріалами кримінального провадження, після чого обвинувальні акти стосовно них також будуть скеровані до суду.

Командира полку міліції спецпідрозділу «Беркут» (співорганізатора забезпечення силового блоку указаної злочинної спецоперації), двох міліціонерів, двох «тітушок» та начальника відділу УБНОН оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання.

Довідково : ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365 КК України – організація вчинення, керівництво підготовкою та вчинення перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів, або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями та спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.


Департамент спеціальних розслідувань

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *