Небезпечна «молочка» з Росії: чим годують у школах і дитсадках Криму

У дитячі садки й школи Криму завозять молочний фальсифікат, повідомляє місцева влада. Перевірки показують, що ця молочна продукція непридатна для харчування дітей. Як вона потрапляє на півострів і хто її поширює, з’ясовували Крим.Реалії.

За останній рік чиновники неодноразово виявляли неякісну молочну продукцію в кримських дитсадках і школах. Вони посилюють перевірки, але фальсифікат не зникає. На останньому засіданні кримського уряду голова Держкомітету з ветеринарії Валерій Іванов повідомив, що в дитячих садках Сімферополя знову виявили неякісну молочну продукцію. У цьому він звинувачує постачальників, які отримують держзамовлення на постачання продуктів.

Величезна кількість фальсифікату навіть у дитячих садках. У виробництві хліба цього ще більше
Валерій Іванов

«Ми в черговий раз зафіксували фальсифікат у харчуванні дитячих садків Сімферополя. Це молоко й вершкове масло. На мій погляд, настав час поставити задачу при проведенні закупівель цього харчування в тендерних умовах записувати або наявність висновку (про якість продукції ‒ КР), або відразу ж розривати договори з цими негідниками. <…> Виявляється величезна кількість фальсифікату навіть у дитячих садках. Коли ми йдемо далі, у виробництві хліба цього ще більше», ‒ стверджує Іванов.

Валерій Іванов пояснив, що в молочній продукції виявили пальмову олію.

«Цей фальсифікат виготовляли люди, які займаються виробництвом молока в кустарних умовах під маркою брендів. Сьогодні виявили цей підпільний цех, який займався шкідництвом на території Криму. І щоб це явище не стало масовим через економічні інтереси фальсифікаторів, цей процес тримається на контролі, щоб припиняти його на старті», ‒ розповів голова кримського Держкомвету.


Іванов запевнив, що такі факти в Криму поодинокі. Хоча кілька днів тому на засіданні Радміну говорив про «величезну кількість» фальсифікату. Назвати порушника він відмовився, пославшись на те, що немає рішення суду. Він також ухилився від відповіді, звідки до Криму потрапляє неякісна продукція.

Голова створеного в Криму управління Роспортребнадзора Наталія Пеньковська фактів порушень не заперечує, але подробиць не повідомляє. «Роспотребнадзор вживає певні заходи, але я не готова їх зараз коментувати. Якщо ви хочете інтерв’ю, пишіть інформаційний запит», ‒ сказала вона Крим.Реалії.

Фальсифікат для дитсадків і санаторіїв

У липні міністр промислової політики уряду Криму Андрій Васюта пояснив маршрут постачання фальсифікату до Криму. За його словами, молочну продукцію привозять з Росії.

«Найбільше фальсифікату приходить з Московської області (10%). У лідерах також Кабардино-Балкарія (9%) і Ставропольський край (6%). Найбільше виявлено в Криму вершкового масла ‒ 35% від всієї фальсифікованої продукції. Тверді сири ‒ 31%, сир ‒ 20% і сметана ‒ 6%», ‒ зазначав міністр.

Васюта повідомляв про масовість фальсифікату в дитячих садках і школах Криму. За його інформацією, у 2016 році невідповідність нормам виявили у 23% проб, а в нинішньому ‒ в 24%, тобто ситуація погіршилася.


Про підроблену продукцію в дитячих освітніх установах Криму говорить і Россельхознадзор. За повідомленнями відомства, минулого року з 202 проб молочної продукції в 43 (21%) виявили рослинні олії та сорбовані кислоти.

У дитячих садках Криму взяли 61 пробу, у 19 з них виявлені небажані добавки

«Цього року в дитячих садках Криму взяли 61 пробу, у 19 з них виявлені небажані добавки. Фальсифікат був виявлений в основному в завезеній продукції», ‒ зазначають у відомстві.

У вересні представники Держкомвету виявили підроблену молочну продукцію в кримських санаторіях і магазинах. Фахівці взяли 17 проб. У сирах, сметані та вершковому маслі виявили рослинні жири, в інших випадках працівники виявили окситетрациклін, повідомляє прес-служба відомства.

Керівник відділу тестування Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кильдій говорить, що вживання ненатуральних молочних продуктів небезпечне для здоров’я не тільки дітей, а й дорослих.

«Якщо неякісні продукти дійсно постачають до дитячих садків, то це дуже небезпечно. Як тільки з молока забирають жир, воно втрачає всі свої корисні властивості, вітаміни. Головне питання ‒ який замінник використовували виробники? На пальмовій олії вже дуже мало хто працює, останнім часом використовують речовини з трансжирами. Вони дуже шкідливі для організму, при цьому на етикетці докладних відомостей може й не бути. Звичайно, краще тоді розділити справжнє молоко й ненатуральне на магазинних полицях», ‒ пояснювала вона в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Замість молокозаводів ‒ нова форма держзакупівель

Проблеми з молочною продукцією в Криму почалися в 2015 році ‒ коли з материкової частини України припинили постачати продукцію. Тоді на кримський ринок прийшли російські виробники. Але в основному вони постачають молоко тривалого зберігання, оскільки привезти його сюди складно. І воно не найкращої якості, як показало дослідження телепроекту «Крим.Реалії».

Колишній лідер кримського ринку молока ‒ підприємство «Криммолоко» ‒ більше не працює. Його купив невідомий російський інвестор і закрив, пояснивши це нерентабельністю постачання сировини з Краснодара.


Стаття в газеті «Крымский Телеграфъ»

Тепер найбільший виробник молока в Криму ‒ Джанкойський молокозавод, але і його продукція не відповідає нормам.

Кримські чиновники вирішили боротися з фальсифікатом, посиливши вимоги до учасників торгів у рамках держзакупівель. До 10 грудня в уряді Криму мають представити нову форму контракту на закупівлю продуктів. Його роздадуть міністрам і місцевим органам влади. Чиновники вважають це єдиним способом контролю за якістю продукції в Криму.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *