МВС впроваджує нові підходи до забезпечення публічної безпеки



Про це перший заступник міністра внутрішніх справ заявив сьогодні, 8 грудня, під час конференції з питань концепції охорони громадського порядку. Він розповів, що протягом останніх років Міністерство внутрішніх справ суттєво змінило принципи охорони публічної безпеки – відійшли від силових методів із залученням великої кількості правоохоронців.
«Сьогодні в основі – діалог із учасниками акцій, активна робота підрозділів превентивної діяльності та діалогової поліції. По всій Україні вже 120 підготованих перемовників. До роботи на масових заходах ми також активно залучаємо підрозділи патрульної поліції та групи тактично-оперативного реагування», – сказав Сергій Яровий. Перший заступник міністра зазначив, що протягом поточного року в Україні відбулися майже 80 тисяч масових заходів, у яких взяли участь понад 26 мільйонів громадян. Понад 4 тисячі із цих заходів привернули велику увагу суспільства та ЗМІ. Сергій Яровий нагадав присутнім прикрий випадок під Верховною Радою, коли від принесеної на мітинг гранати, загинуло четверо нацгвардійців-строковиків. «Сьогодні наші дії мають бути направлені безпосередньо на попередження, нейтралізацію та усунення таких загроз. Важливою є аналітична робота правоохоронців до стадії прийняття рішень, ретельний аналіз інформації щодо усіх організаторів та учасників акції, реальна оцінка рівня радикалізму, ґрунтовний прогноз можливого розвитку подій. Саме на цьому базуються рішення щодо врегулювання тієї чи іншої кризової ситуації із забезпечення публічної безпеки та порядку», – сказав заступник міністра. Він подякував партнерам з Консультативної Місії ЄС за увагу до цього важливого питання, а також за сприяння у вивченні сучасного європейського досвіду забезпечення публічної безпеки. Голова Національної поліції Сергій Князєв наголосив, що поліція під час масових заходів повинна швидко реагувати на зміну оперативної інформації, а також приймати стратегічні рішення.
«Нам необхідно приймати правильні стратегічні рішення під час масових заходів. Навчитися давати короткі накази та делегувати право виконання наказів, а також тактичні дії передати керівникам середньої ланки від старших загонів до керівників тактичних груп», – сказав голова Нацполіції. Своєю чергою, голова Консультативної місії ЄС в Україні Кястутіс Ланчінскас зазначив, що Місія ЄС готова і надалі допомагати Україні у вивчені кращих європейських практик забезпечення громадського порядку.
«Відповідно до Конституції України кожен громадянин має право на самовираження. Звісно ж, що кожна група громадян сама обирає спосіб самовираження. Більшість обирають мирний спосіб протесту. Дехто – жорсткий та агресивний. Поліція завжди знаходиться на захисті громадського порядку та Конституції. Я розумію, наскільки важко поліцейським знайти правильний спосіб захисту, щоб запобігти негативним наслідкам. Наша Місія готова привнести найкращі європейські практики забезпечення громадського порядку», – сказав Кястутіс Ланчінскас. Сергій Яровий підкреслив, що МВС зацікавлено у подальшому вивчені міжнародного досвіду з організації та роботи оперативних штабів на масових заходах та посилення навичок у контексті «психології натовпу», а також аналізу ризиків у зв’язку з проведенням мирних зібрань.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *