Ми вдячні Литві за підтримку європейських прагнень України – Петро Порошенко




«Дуже дякую Литві і пані Президенту Грібаускайте за те, що вони виступають адвокатом європейських прагнень Української держави і українського народу», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Президентом Литви. Він висловив переконання, що «разом із нашим стратегічним партнером – Литвою, ми можемо впевнено дивитися в майбутнє».

Президент України повідомив, що під час українсько-литовських переговорів «окремо обговорювалися існуючі виклики у сфері енергетичної безпеки». «Нам дуже цікавий досвід Литви у створенні терміналу скрапленого газу. Ми вважаємо, що це ефективний проект, який забезпечує енергетичну незалежність Литви, і не тільки», – сказав Петро Порошенко та повідомив, що сьогодні було підписано низку угод, які поглиблюють співробітництво між міністерствами енергетики обох країн.

Глава Української держави окремо відзначив «довгоочікуване рішення щодо приєднання України до Центру передового досвіду НАТО з питань енергетичної безпеки». «Ще раз наголошую, що це не лише питання енергетики, це питання безпеки. І коли ми підходимо до вирішення цієї проблеми саме під цим кутом зору – і швидкість, і ефективність рішень значно підвищується», – додав він.

Президент Литви Даля Грібаускайте підкреслила, що це вже десята зустріч із Главою Української держави, «яка є новою стадією нашого співробітництва».

Сторони також обговорили питання європейської інтеграції України, приділивши особливу увагу перспективам просування ініційованого литовською стороною  «Плану Маршалла» або «Європейського плану реформ для України».

«Ми дуже вдячні, дуже цінуємо цю ініціативу. Хочу наголосити, що це не просто програма допомоги –  це платформа підтримки системних реформ в Україні в різних галузях, різних секторах. Така допомога є надзвичайно вчасною та безумовно важливою для України», – підкреслив Президент України.

Сторони обговорили питання соціальної підтримки українців, які отримують робочі візи для роботи в Литві. Петро Порошенко наголосив, що це питання порушується ним і в інших державах і зустрічає там таку саме позитивну реакцію. Він повідомив, що Президенти обох країн дали «спільне доручення урядовим представникам, які займаються питаннями соціального захисту, в найкоротші терміни підготувати відповідну угоду і на найближчому засіданні Ради Президентів України та Литви її підписати».

В свою чергу, Президент Литви зосередила увагу присутніх на соціальному захисті українських працівників у Литві. «Ми хочемо запобігти ситуації, коли українським працівникам хтось буде плати менші зарплати. Ми ніяким чином не дозволимо, щоб українські працівники в Литві експлуатувались тим чи іншим чином. Ми будемо всіляко захищати українських працівників в нашій країні», – підкреслила Даля Грібаускайте.

Президент України також відзначив, що 6 грудня 2017 року Литва відзначила 10-у річницю приєднання до Шенгенської зони, та висловив надію, що Україні також вдасться приєднатися до Шенгенської зони. За його словами, що це одна з наших ініціатив по програмі «Східне партнерство Плюс», яка передбачає низку проектів співпраці, зокрема приєднання України до Енергетичного співтовариства ЄС, приєднання до Цифрового союзу, приєднання до Шенгенського союзу та Митного союзу ЄС. «Впевнений в тому, що для нас це буде надзвичайно амбітним завданням», – сказав Петро Порошенко.

Президент України також повідомив, що значна частина українсько-литовських переговорів була присвячена розвитку економічній співпраці.

«Ми з приємністю відзначили 45% зростання торговельного обороту між нашими країнами за три квартали поточного року. Це свідчить про пожвавлення економічної активності», – сказав Петро Порошенко та наголосив на важливості покращення інвестиційного клімату та умов приватизації в Україні.

Президент України подякував Президенту Литви за допомогу її країни в оборонному секторі, а саме про надання 2 млн євро Україні, які «є конкретним прикладом практичної допомоги» та реабілітації поранених українських військовослужбовців. Президент України також подякував Литві за надання 7 передавачів для відновлення українського мовлення вздовж лінії зіткнення, які, на переконання Глави держави, допоможуть більш ефективно протидіяти гібридній агресії Росії проти України.

ф

Робочий візит Президента України до Литовської Республіки

8 грудня 2017 року – 10:42






















































































































































































ф

Робочий візит Президента України до Литовської Республіки

8 грудня 2017 року – 10:42
































































































В ході робочого візиту до Литви Президент України Петро Порошенко взяв участь в урочистому відкритті «Українського скверу» у Вільнюсі, 8 грудня 2017 року

© Фото Миколи Лазаренка

























Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *