Про результати роботи Головного слідчого управління Генеральної прокуратури та слідчих регіональних прокуратур за 11 місяців 2017 року

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури з огляду на Перехідні положення Кримінального процесуального кодексу України продовжуються вживатися заходи щодо забезпечення ефективної роботи слідчих підрозділів як центрального апарату, так і слідчих регіональних прокуратур, її переорієнтацію з урахуванням вимог сьогодення.

Упродовж 11 місяців слідчими Головного слідчого управління та регіональних прокуратур здійснювалося досудове розслідування у 22910 кримінальних провадженнях, переважна кількість з яких про тяжкі та особливо тяжкі злочини, злочини вчинені службовими особами органів влади та місцевого самоврядування, злочини, які викликають великий суспільний резонанс, у тому числі корупційного спрямування.

За вказаний період слідчими регіональних прокуратур завершено досудове розслідування у 10295 кримінальних провадженнях, слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури – у 205 кримінальних провадженнях.

Упродовж цього року слідчими Головного слідчого управління та регіональних прокуратур до суду направлено 1354 обвинувальних актів, з яких 550 про корупційні правопорушення, 17 про правопорушення, вчинені у складі організованих груп і злочинних організацій. Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури до суду направлено 69 кримінальних проваджень, 29 (стосовно 41 особи) з яких про корупційні кримінальні правопорушення.

Залишається проблемним через неналежне укомплектування суддівськими кадрами розгляд у судах у розумні строки справ, закінчених слідчими Головного слідчого управління. Так, із спрямованих слідчими Головного слідчого управління з 01.01.2015 до суду для розгляду по суті 182 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях на сьогодні судами розглянуто лише 58, тобто менше третини. Нерозглянутими залишаються 37 справ, направлених до суду у 2015 році, 40 – у 2016 році, 53 – у 2017.

Також слідчими Головного слідчого управління розслідувано та направлено до суду низку обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про актуальні злочини.

Зокрема, у вересні 2017 року направлено до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника Міністра промислової політики України – Голови агентства з питань оборонно-промислового комплексу та його синів, які, упродовж 2010 року зловживаючи службовим становищем, незаконно заволоділи державними коштами на загальну суму 1,5 млн. доларів США.

До суду 28.09.2017 скеровано обвинувальний акт стосовно експерта Дніпропетровського НДЕКЦ, яка склала за винагороду завідомо неправдивий висновок експерта під час досудового розслідування, поєднаний зі штучним створенням доказів захисту.

Також, 19.10.2017 направлено до суду обвинувальний акт стосовно директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України, головного економіста Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України та інших у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченого ч.ч. 3, 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України, які за попередньою змовою одержали неправомірну вигоду в сумі 35 тис. доларів США за реєстрацію Національним банком України Правил платіжної системи «Платисервіс».

Окрім цього, 20.10.2017 скеровано до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника директора Департаменту інвестиційної діяльності одного з комерційних банків у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 357 КК України, який, діючи у складі злочинної організації під керівництвом К., прийняв участь у незаконному заволодінні коштами банку в особливо великих розмірах на загальну суму 1 436 723 153 грн., одержаних злочинним шляхом, під час видачі кредитів підприємствам з ознаками фіктивності, підконтрольним злочинній організації, а також приховав особливо важливі документи цього банку.

Також, 26.11.2017 направлено до суду обвинувальний акт стосовно начальника відділу управління захисту економіки ДЗЕ НП України за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України та начальника «КП з обслуговування Святошинського району» за ч. 4 ст. 27, ч. 3 ст. 369, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 369 КК України, які з метою заволодіння грошовими коштами в сумі 120 тис. доларів США схилили особу до давання неправомірної вигоди за прийняття рішення про закриття кримінального провадження.

Головне слідче управління займає принципову позицію щодо недопущення фактів корупції серед прокурорів, притягнення винних до відповідальності.

Так, 22.11.2017 направлено до суду обвинувальний акт стосовно прокурора Кіровоградської місцевої прокуратури за ч. 3 ст. 368 КК України, який за прийняття рішення про закриття кримінального провадження вимагав і отримав від представника суб’єкта господарювання неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 10 тис. доларів США.

Окрім цього, 20.11.2017 скеровано до суду обвинувальний акт за ч. 3 ст. 369, ч.1 ст. 263 КК України стосовно особи, яка запропонувала слідчому Генеральної прокуратури неправомірну вигоду в сумі 20 тис. доларів США за закриття кримінального провадження за фактом заволодіння чужим майном та зловживання службовим становищем.

Слідчими Головного слідчого управління Генеральної прокуратури вжито заходів до відшкодування заподіяної злочинами шкоди інтересам держави та територіальних громад у розмірі понад 102 млн. грн., заявлено позови на суму 551 млн. грн.

Не зупиняючись на наявних результатах роботи, слідчими Головного слідчого управління продовжують активно вживатися заходи щодо боротьби з корупцією.

Так, 12.10.2017 в порядку ст. 208 КПК України затримано інспектора прикордонної служби відділу прикордонної служби «Конотоп» і мешканця міста Києва за підозрою в отриманні неправомірної вигоди від іноземних громадян за виконання з використанням службових повноважень відміток у паспортних документах останніх щодо перетину державного кордону України, незаконно продовжуючи у такий спосіб термін перебування іноземних громадян на території України. Досудове розслідування триває.

Також, 17.11.2017 у ході розслідування кримінального провадження затримано виконувача обов’язків начальника слідчого відділу Приморського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області, депутата Затоківської селищної ради, депутата Шабівської сільської ради Білгород-Дністровського району, начальника відділу з питань природокористування Одеської обласної ради під час вимагання та одержання від громадянки України грошових коштів в сумі 72 тис. доларів США за непритягнення до кримінальної відповідальності. Досудове розслідування триває.

Окрім цього, 17.11.2017 затримано начальника юридичного департаменту Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міської ради Одеської області під час отримання від мешканки Одеської області неправомірної вигоди в сумі 135 тис. доларів США за вирішення питання про виділення Затоківською селищною радою громадянам у власність та оренду земельних ділянок на території смт. Затока м. Білгород-Дністровського Одеської області. Досудове розслідування триває.

Всього за 11 місяців 2017 року Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури викрито та затримано понад 30 осіб під час одержання неправомірної вигоди на загальну суму біля 3 млн. грн. та 5,1 млн. доларів США. Десятьом затриманим судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з одночасним визначенням застави загалом на суму понад 132,8 млн. грн.

У поточному році спостерігається позитивна тенденція до покращення ефективності досудового розслідування в слідчих підрозділах регіональних прокуратур.

Незважаючи на те, що за час реформування органів прокуратури штатна чисельність слідчих регіональних прокуратур зменшилася майже втричі, навантаження на них постійно зростає.

Так, лише упродовж 11 місяців 2017 року розслідувано 21 574 (+20,1%) кримінальних проваджень, з яких закінчено майже половину – 10 295 (+4,1%).

Зросла на 35,4% (з 949 до 1 285) кількість направлених до суду обвинувальних актів, у тому числі на 35,2% (з 145 до 196) з угодами про визнання винуватості.

Зросла ефективність розслідування кримінальних проваджень за окремими категоріями злочинів.

До суду направлено 521 обвинувальний акт, або на 22% більше, у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, 45 обвинувальних актів (+50%) – про злочини, вчинені в бюджетній системі, 32 (у 2,1 рази більше) – про кримінальні правопорушення, вчинені у сфері земельних правовідносин, 16 (у 2,3 рази більше) – про правопорушення, вчинені в складі організованих груп та злочинних організацій.

Розслідувано та направлено до суду низку обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про актуальні та резонансні злочини.
Зокрема, прокуратурою міста Києва направлено до суду обвинувальний акт стосовно двох осіб за обвинуваченням в умисному вбивстві журналіста Бузини О.О., вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Цією ж прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням двох службових осіб ПАТ «Укрзалізниця», які прийняли обіцянку неправомірної вигоди у розмірі понад 2 млн. грн. за сприяння в укладенні договору оренди земельної ділянки.

Прокуратурою Донецької області направлено до суду обвинувальний акт за обвинуваченням трьох осіб, які вступили до незаконної терористичної організації «Донецька народна республіка», прийняли участь у її діяльності, обійняли посади суддів Центрально-міського міжрайонного суду міста Макіївки та Будьонівського міжрайонного суду міста Донецька «ДНР» та чинили псевдоправосуддя.

Прокуратурою Харківської області направлено до суду обвинувальний акт за обвинуваченням шести осіб, які із застосуванням насильства вчиняли розбійні напади, викрадення людей з метою заволодіння чужим майном.

Судовий розгляд у вказаних кримінальних провадженнях триває.

Вжито дієвих заходів на забезпечення невідворотності покарання осіб, які вчиняли злочини стосовно учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.

Так, вироком Комунарського районного суду міста Запоріжжя від 13.11.2017 засуджено за ч. 1 ст. 367 КК України колишнього заступника начальника Комунарського райвідділу Запорізького міського управління ГУМВС України в Запорізькій області, який вчинив неправомірні дії стосовно учасників мирної акції протесту.

Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури та слідчими підрозділами регіональних прокуратур вживаються вичерпні заходи для забезпечення ефективного та об’єктивного розслідування злочинів в розумні строки.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *