Голова СБУ передав послу Казахстану останки загиблого воїна часів Другої світової війни



Голова Служби безпеки України Василь Грицак під час урочистої церемонії передав Надзвичайному та Повноважному послу Республіки Казахстан Самату Ордабаєву останки загиблого воїна часів Другої світової війни.
Рештки двох військових знайшли курсанти Національної Академії СБУ під час пошукової експедиції. Одного із загиблих вдалося ідентифікувати як молодшого сержанта Аіпа Рамазанова, уродженця Казахстану. Він вважався зниклим безвісти з 29 січня 1942 року. «Служба зробила все можливе, щоб останки Аіпа Рамазанова були захоронені у рідній землі впереддень державного свята Казахстану», ‒ наголосив Василь Грицак.
Курсанти Академії з 2016 року знайшли рештки п’ятдесяти семи загиблих бійців, які були перепоховані з воїнськими почестями. «Країна, яка не прагне відновити історичну правду та не вшановує пам’ять Героїв, що загинули за неї, не має майбутнього», ‒ підкреслив Голова СБУ. Він зазначив, що з початку російської агресії зниклими безвісти вважаються чотириста три громадянина України, у тому числі сто двадцять три військовослужбовця, бійця добровольчих батальйонів та правоохоронця. «СБУ разом з іншими відомствами робитиме все можливе, щоб встановити їхню долю. Вірю, що вони живими повернуться до своїх родин», ‒ впевнений Василь Грицак.
Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Казахстан висловив вдячність СБУ та курсантам Академії за участь у цій благородній місії. «Здоров’я країни полягає у пам’яті про власну історію», ‒ наголосив Самат Ордабаєв. За його словами, вже завтра останки Аіпа Рамазанова прибудуть на Батьківщину, де їх зустрінуть з військовими почестями.
Курсанти СБ України передали родині воїна знайдені особисті речі: військовий жетон, значок ГТО, петлиці молодшого сержанта та мундштук.
Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *