Національна стратегія з оздоровчої рухової активності – які заходи проведено на Донеччині в 2017 році

На виконання Указу Президента України від 09 лютого 2016 року № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2016 року № 653-р розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 27 січня 2017 року № 88 створено Координаційну раду при облдержадміністрації з питань популяризації серед населення оздоровчої рухової активності, затверджено її персональний склад і положення про неї.

Також цим документом затверджено регіональний план заходів на 2017 рік. Згідно із зазначеним планом, утворено відповідні ради при місцевих держадміністраціях в усіх містах та районах області. Нижче наводимо підсумкову інформацію за минулий рік з виконання заходів регіонального плану щодо реалізації Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація».

Створення мережі сучасних і привабливих спортивних споруд за місцем проживання, у місцях масового відпочинку громадян є однією з найголовніших умов розвитку рухової активності населення. За даними на початок 2017 року, відповідно до Державних будівельних норм, на 1 тис. населення Донеччина була забезпечена спортмайданчиками на 35,7%. З метою збільшення цього відсотка, на підконтрольній Україні частині Донецької області протягом 2017 року збудовано низку спортивних майданчиків.

Так, у регіоні з’явилися 104 нових ігрових спортмайданчика зі штучним покриттям, серед яких 83 майданчики – з нагоди святкування 85-ї річниці області, інші – за рахунок субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, за рахунок місцевих бюджетів, позабюджетних коштів (партнерство влади та бізнесу), а також за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Також задля розвитку масового спорту з обласного бюджету придбано обладнання для 200 тренажерних майданчиків, які розташовані при загальноосвітніх школах, у громадських місцях та є загальнодоступними в кожному місті, районі, громаді.

З метою формування ціннісного ставлення юнацтва, дітей та молоді до власного здоров’я, покращення фізичного розвитку та фізичної підготовленості населення, у містах та районах Донецькій області проведено Всеукраїнську інформаційно-профілактичну акцію «Відповідальність починається з мене», до участі в якій залучили близько 60,5 тисяч осіб.

Заклади освіти області задля популяризації здорового способу життя, занять фізичною культурою та спортом, досягнень видатних українських спортсменів та утвердження патріотизму провели наступні інформаційно-просвітницькі заходи: бесіди «Твоє майбутнє в твоїх руках», «Шкідливий вплив психотропних речовин на організм підлітка», «Профілактика негативних явищ в учнівському середовищі», тренінги «Шкідливі звички та їх наслідки», «Шкідливий вплив алкоголю і тютюнопаління на організм підлітків», круглі столи «Основні факти і цифри про шкідливі звички: Паління, Алкоголь, Наркоманія. СНІД – синдром набутого імунодефіциту, флешмоби до Всесвітнього Дня здоров’я «Пліч-о-пліч».

У січні 2017 року Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти розроблено матеріали та проведено 4 заняття on-line університету «Все про здоров’я», одне з яких присвятили темі «Фізіологічна природа впливу рухової активності та гіподинамії на організм людини».

За участю відділення Національного олімпійського комітету України в Донецькій області в загальноосвітніх школах, позашкільних навчальних закладах регіону впроваджено проект «Do Like Olympians», спрямований на промоцію трьох олімпійських цінностей – дружби, поваги і досконалості. У 2017 році до проекту долучилися видатні спортсмени області: заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу, переможець Х Всесвітніх ігор Олексій Рокочий – у Лимані, заслужений майстер спорту України з пауерліфтингу, чемпіон світу серед чоловіків 2015 та 2016 років Олексій Бичков – у Краматорську, заслужений майстер спорту України з легкої атлетики, бронзова призерка XXIX літніх Олімпійських ігор 2008 року Наталія Тобіас – у Бахмуті. Загалом у рамках проекту залучено близько 2,9 тисяч дітей.

У 2017 році проведено роботу щодо упорядкування мережі центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». Так, наразі на Донеччині функціонує 15 таких центрів (1 обласний, 13 міських та 1 районний), один із яких створено в ІІІ кварталі 2017 року в місті Новогродівка. Сьогодні постає актуальним питання щодо удосконалення нормативно-правової бази, яка має передбачити діяльність центрів «Спорт для всіх» у об’єднаних територіальних громадах.

Протягом 2017 року в місцях масового відпочинку населення (парках, скверах, на пляжах тощо) у містах та районах Донецької області пройшла низка фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів: з нагоди Дня фізичної культури та спорту (49 заходів по області, близько 9,6 тисяч учасників), Всеукраїнського дня ходьби (14 заходів по області, близько 1,6 тисяч учасників), фестиваль ранкової зарядки «Рух заради здоров’я» з нагоди Всесвітнього дня здоров’я (64 заходи по області, близько 11,2 тисяч учасників), заходи з нагоди Дня Європи, заходи для дітей у літній канікулярний період «Школа плавання» (30 заходів по області, близько 4 тисяч учасників).

З метою залучення дітей та молоді, у тому числі дітей-інвалідів, до активних занять спортом, у містах та районах Донецької області проведено багатоступеневі спортивні заходи: змагання серед школярів 5-х класів «Шкільна футзальна ліга», змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я», фестиваль «Козацькі розваги», змагання серед школярів «Веселі старти».

У березні 2017 року в містах та районах області відбувся перший етап спартакіади серед допризовної молоді за участю понад 500 учнів 10-11-х класів загальноосвітніх закладів. А збірна команда Донецької області, сформована з кращих юнаків, у травні представила регіон на всеукраїнському рівні.

У лютому-березні в рамках спартакіади Донецької області «Повір у себе» міста Миколаївка, Слов’янськ, Маріуполь та Бахмут прийняли змагання з настільного тенісу, плавання, голболу, баскетболу, легкої атлетики. Їх учасниками стали близько 200 дітей з вадами зору, слуху, розумового та фізичного розвитку, ураженням опорно-рухового апарату. Кращі з них – а саме 26 спортсменів – успішно представили Донецьку область на фінальних змаганнях ХХІV Всеукраїнської спартакіади «Повір у себе», де здобули 28 медалей (17 золотих, 8 срібних та 3 бронзових).

Проведено роботу щодо забезпечення рухової активності студентів вищих навчальних закладів з урахуванням регіональних особливостей, специфіки майбутньої професії. Так, належний обсяг рухової активності студентської молоді становить до 8-10 годин на тиждень, проте, згідно досліджень, лише 18% студентів дотримуються рекомендованих обсягів. У 2017 році до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивною діяльністю в області залучено близько 15,4 тисяч студентів вищих навчальних закладів.

Найбільш поширеними серед студентів ВНЗ регіону є 9 олімпійських видів спорту (баскетбол, бокс, боротьба вільна, важка атлетика, волейбол, волейбол пляжний, легка атлетика, теніс настільний, футбол) та 6 неолімпійських видів спорту (гирьовий спорт, карате, фітнес, футзал, шахи, шашки). За підсумками 30 обласних спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів з бадмінтону, баскетболу, волейболу, легкої атлетики, футболу, пауерліфтингу, проведених у 2017 році, кращі студенти ВНЗ брали участь у ХІІІ Літній Універсіаді України.

До проведення щорічного оцінювання фізичної підготовленості населення, яке є обов’язковим для учнівської та студентської молоді навчальних закладів усіх типів незалежно від форми власності, минулого року долучилося близько 12,6 тисяч студентів.

Громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості області – ДОО ВФСТ «Колос» та ДОО ФСТ «Україна» – у 2017 році організовано близько 35 обласних заходів, спрямованих на популяризацію здорового і безпечного способу життя та культури здоров’я серед населення різних вікових категорій. Змагання, у тому числі проведені в рамках обласних сільських спортивних ігор та в рамках святкування 85-річчя утворення Донецької області, охопили такі види спорту: гирьовий спорт, футбол, волейбол, футзал, настільний теніс, легка атлетика.

Запроваджено практику призначення лікарями, у тому числі сімейними, рухової активності як дієвого засобу зниження ризику неінфекційних захворювань. У 2017 році консультації з питань медичної реабілітації отримали 586 осіб. Працівники закладів охорони здоров’я області систематично проходять навчання на курсах підвищення кваліфікації, курсах тематичного удосконалення, на яких обговорюються питання поширення оздоровчої рухової активності.

Управління з питань фізичної культури та спорту
Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *