Вчимося жити і працювати в одній громаді

Одним із напрямів роботи облдержадміністрації є надання методичної та практичної допомоги об’єднаним територіальним громадам. З метою ефективного та своєчасного забезпечення виконання зазначеної діяльності на території Донецької області було запроваджено проведення семінарів-нарад з питань подальшого розвитку новостворених громад.

З травня по грудень 2017 року за участю представників 18 структурних підрозділів облдержадміністрації департаментом інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації було організовано та проведено 14 серій зустрічей, на яких спеціалісти об’єднаних територіальних громад Донецької області отримували нові знання та відповіді на наявні фахові питання.

Зокрема, мова йшла про повноваження та порядок організації роботи старостів в об’єднаних територіальних громадах, енергозбереження, формування і виконання місцевих бюджетів, підвищення ефективності розпорядження землями, діяльність в галузі містобудування та архітектури, систему планування розвитку об’єднаних територіальних громад, механізми створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, організацію роботи с міжнародними організаціями, популяризацію європейських принципів місцевої демократії в контексті подальшого розвитку громад Донецької області.

Підіймались питання щодо формування мережі закладів охорони здоров’я первинного рівня та функціонування медичних закладів другого рівня в об’єднаних територіальних громадах; прав та обов’язків в сфері поводження з відходами; організації діловодства та архівного зберігання документів; соціального захисту учасників антитерористичної операції, членів їх сімей та родин загиблих учасників АТО; про новий порядок санаторно-курортного оздоровлення пільгової категорії населення; забезпечення дотримання прав дітей та інші.

Заходи з підвищення кваліфікації працівників органів місцевого самоврядування проводились як на базі облдержадміністрації, так і з виїздом в об’єднані територіальні громади Донеччини. Так, семінари-наради з питань подальшого розвитку громад у сфері освіти відбулися в Билбасівській опорній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів та на базі Дружківської опорної загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 17 Дружківської міської ради.

У липні місяці департаментом інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації організовано та проведено семінари-наради на базі Миколаївської міської об’єднаної територіальної громади в приміщені бібліотеки-центру екологічного виховання ім. Героя України О.Г. Лелеченка.

У вересні – разом з департаментом з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи облдержадміністрації організовано та проведено захід базі Центру безпеки громадян Черкаської об’єднаної територіальної громади.

Подальша робота в цьому напрямку триває. Згідно графіку проведення облдержадміністрацією семінарів-нарад з питань подальшого розвитку новостворених громад в першому півріччі 2018 року заплановано організація 6 серій зустрічей з представниками об’єднаних територіальних громад.

Управління з впровадження реформ та децентралізації департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *