До Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Української Народної Республіки

 Сьогодні, 22 січня наша держава святкує День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у 1919 році.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західноукраїнську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року в урочистій атмосфері на Софійській площі в Києві. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині існує єдина незалежна Українська Народна Республіка».

У контексті цього слід згадати й ті події, які у той самий час відбувались на Східних теренах нашої держави. 20 січня 1918 року Законодавча Рада Самостійної Кубанської Народної Республіки ухвалила резолюцію про прилучення Кубані на федеративних засадах до Української Народної Республіки. Уряди обох держав також домовились про спільні дії у боротьбі з більшовитською агресією.

Хоча соборна Україна проіснувала зовсім недовго, Акт злуки УНР із ЗУНР а також факт підписання документа мали велике історичне значення. Українці вперше заявили перед усім світом про неподільність Українських земель та єдність свого народу. Дата 22 січня 1919 назавжди стала символом демократичного, цивілізованого зібрання земель в одній суверенній державі, а ідея соборності – визначальною для усіх наступних поколінь борців за незалежність Української держави.

У 1990 році з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки між Києвом і Львовом українці утворили живий ланцюг єднання «Українська хвиля». Така традиція отримала своє продовження та з року в рік повторюється в багатьох містах сучасної України. Цього року такий захід відбудеться й на Донецькій землі. 22 січня 2018 року колони учасників обласної акції «Соборна і єдина!» об’єднають «Живим ланцюгом Соборності» правий та лівий берег р. Бахмут, символізуючи тим самим єдність всієї громади Донеччини та Соборність Української держави.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *