НСТУ прозвітувало про перший рік діяльності

19 січня відбулася прес-конференція, присвячена першій річниці діяльності ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Про те, чого вдалося досягти, а також проблеми на шляху становлення Суспільного мовлення говорили голова Правління НСТУ Зураб Аласанія, голова Наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва, заступник голови Світлана Остапа, секретар Наглядової ради Вадим Міський, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, представники державних органів, Офісу Ради Європи в Україні, медіа-юристи, громадськість.

Нині триває важливий базовий процес, який поки не дуже відображається на екрані, однак це саме ті реформації, без яких згодом неможливі зміни в ефірі, сказала Тетяна Лебедєва. Так,  приводиться до ладу структура, уніфікуються програмна політика і професійні стандарти, випрацьовуються принципи вертикальної і горизонтальної взаємодії. Тобто це процеси, на ґрунті яких потім буде будуватися нова програмна політика і загалом принципи роботи суспільного телебачення і радіо, які побачать глядачі. 

Вікторія Сюмар зауважила на тому, що завдання, які стояли перед суспільним рік чи 10 років тому, залишаються такими ж актуальними, – дати людям якісну інформацію. Це тим паче важливо, коли попереду в України два виборчі роки. Нині, чим ближче до виборів, тим яскравіше помітно, що  канали дають інформацію з огляду на власників, їхні політичні чи економічні позиції. І  фейків поширюватиметься дедалі більше, переконана Вікторія Сюмар. Врегулювати це питання  на державному рівні неможливо, тут має працювати саморегуляція. Тож Суспільне мовлення має показати приклад об’єктивного висвітлення подій, стати центром, де знають, що таке стандарти в журналістиці. «Стандарти, які би давали можливість людям з’ясувати, як вони ставляться до того чи іншого, головне – дати їм правдиву, вивірену, точну інформацію», – сказала вона.

Під час презентації зачепили чи не найважливіший аспект розвитку Суспільного мовлення – його незалежність. Як зазначила старша спеціалістка проекту «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні» Ради Європи в Україні Галина Смірнова, справжня незалежність базується на належному фінансуванні. Незалежність суспільного мовника є у центрі стандартів Ради Європи у цій сфері, наголосила вона. У своїх стандартах Рада Європи приділяє дуже багато уваги саме фінансуванню. І модель фінансування має відповідати певним стандартам Ради Європи. По-перше, мають бути надійні, прозорі, дієві гарантії фінансування НСТУ. По-друге, повинні працювати запобіжники проти втручання у визначення розміру фінансування, обсягу. По-третє, фінансування має відбуватися на достатньому рівні для виконання місії Суспільного мовлення. Також процес визначення фінансування має унеможливлювати зовнішні політичні впливи.

Галина Смірнова висловилась про те, що Рада Європи очікує, що упродовж року для Національної суспільної телерадіокомпанії України будуть виділені передбачені законодавством кошти, а згодом буде вроблено нову сталу надійну модель фінансування. Суспільне мовлення і надалі залишатиметься пріоритетом Ради Європи у наступному Плані дій для України на 4 роки. 

Про можливу модель фінансування НСТУ говорив і Вадим Міський. Він зауважив на можливості спеціалізувати один із наявних податків таким чином, щоби кошти виділялися з спеціального фонду державного бюджету без можливого втручання політиків. Найближчим часом робота із розробки можливої моделі фінансування буде фіналізована, і такий варіант буде представлено громадськості.

Зураб Аласанія розповів про проведену за рік роботу і плани на найближче майбутнє. Йшлося ро переформатування керівництва, зміни у штатному розписі й структурі компанії, потреби у фінансуванні тощо.

Учасники прес-конференції дали позитивну оцінку змінам, які нині відбуваються на ПАТ «НСТУ». Зрозуміло, що процес реформування є болючим, і деякі люди вдаються при цьому до популізму. Однак, незважаючи на такі випади, менеджмент НСТУ рухається  в обраному напрямі. Наглядова рада зі свого боку стежить за дотриманням законодавства і готова розглядати всі конструктивні пропозиції щодо вироблення критеріїв оцінки діяльності Правління та інших аспектів діяльності суспільного мовника. Крім того, Наглядова рада уже обрала компанію, яка, як цього вимагає закон, проведе організаційно-фінансовий аудит НСТУ.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *