Представникам ОТГ розповіли про основні заходи з оздоровлення дітей та молодіжної політики

31 січня у Краматорську відбувся семінар для представників об’єднаних територіальних громад з питань молодіжної політики та оздоровлення дітей.  Організаторами семінару виступив департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.

Спеціалісти управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації розповіли представникам ОТГ, як правильно організувати відпочинок та оздоровлення для за кордоном. Надали методологічну допомог щодо роботи над проектами державних і регіональних програм та нормативно-правових актів. Також в ході наради обговорили  проблеми, що виникають в ході реалізації державної політики з оздоровлення та відпочинку дітей,  положення   про направлення дітей у 2018 році до ДП УДЦ Молода гвардія та МДЦ Артек  та алгоритм ведення статистичної звітності обліку оздоровлення та відпочинку дітей.

Одним із основних завдань ставлення  влади до вирішення проблем підростаючого покоління є турбота про здоров’я  і, в першу чергу, відпочинок, оздоровлення, санаторно-курортне лікування дітей.
 Спеціаліст управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Ольга Азнаєва, звернула увагу на головні діючі законодавчі документи та нормативні акти, якими слід керуватися безпосередньо в процесі організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення.

Під час заходу фахівці управління ознайомили спеціалістів об’єднаних територіальних громад з алгоритмом роботи над проектами державних, регіональних програм, побудовою програми, паспортом програми, визначення головної проблеми на розв’язання якої спрямована програма , обґрунтуваннями шляхів і засобів цієї проблеми, джерелами фінансування та поетапне її виконання та кінцеві результативні показники.

Працівники структурного підрозділу облдержадміністрації у справах сім’ї та молоді Ольга Азнаєва та Людмила Котельникова повідомили, що вже починаючи з лютого місяця розпочинається оздоровлення дітей пільгової категорії. Супровід дітей здійснюється відповідно до встановленого порядку та фінансово оплачується. У 2018 році очікується проведення оздоровлення та відпочинку 539-ти дітей пільгової категорії, це: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди та з багатодітних і малозабезпечених сімей, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків, які перебувають на диспансерному обліку, безпритульні та бездоглядні, талановиті та обдаровані, діти внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО.   Презентаційний матеріал продемонстрований представниками управління у справах сім’ї та молоді свідчить про значні переваги діючого механізму відшкодування часткової вартості путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. «Видатки, пов’язані з відпочинком та оздоровленням дітей, здійснюються за рахунок, виділених в установленому порядку коштів з усіх рівнів бюджетів, а також коштів підприємств, установ, організацій, професійних спілок, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та коштів, передбачених на оздоровлення дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Всеукраїнського фонду оздоровлення і відпочинку дітей та учнівської молоді, позабюджетних благодійних надходжень. Наразі субвенція надаватиметься за умови виділення з відповідних районних, міських бюджетів, ОТГ коштів в обсягах, що не є меншим розміру субвенції з обласного бюджету відповідному місцевому бюджету. Так у минулому році на оздоровлення дітей витрачено більше 47 млн.грн., за рахунок коштів обласного бюджету  та  бюджету міст, районів і ОТГ відповідно по 7,7 млн.грн. та коштів підприємств, батьків  майже 32 млн.грн.  Оздоровлено більш ніж дев’ять тисяч дітей, що значно вище показника 2016 року»,- підкреслила у своїй доповіді фахівець у справах сім’ї та молоді ОДА. Учасникам наради пояснили вимоги Положення про направлення дітей на відпочинок у поточному році до « ДП УДЦ Молода гвардія» та «МДЦ Артек».

Також були надані роз’яснення по алгоритму складання статистичної звітності по виконанню  заходів оздоровлення.

Традиційно семінар став ефективною платформою для продуктивного діалогу, дискусій, обміну досвідом, вирішення актуальних питань та пошуку нових напрямків у сфері дитячого оздоровлення та подальшого розвитку громад Донецької області.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *